Safe House

Safe House | Intrepid Pictures | Directed by Daniel Espinosa | 2012 | 115 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Denzel Washingtons lumske smil og Ryan Reynolds trænede overkrop tørner sammen i actionthriller, der ville gøre Tony Scott stolt.

Det er ikke svært at se, hvilken instruktør, svenske Daniel Espinosa er inspireret af. Denzel Washingtons mangeårige ven og samarbejdspartner Tony Scotts billedsprog og tempo er meget tydeligt i ”Safe House”, der starter i 4. gear og slutter i 5.!

Filmens handling finder sted i Sydafrika, hvor Ryan Reynolds – der må siges at være kommet ret langt siden sin tid som den dvaske Berg i ”To fyre og en Pige” – fungerer som vagtmand i et såkaldt CIA-safehouse, huse, der ligger rundt omkring i verden til brug for CIA til mere eller mindre lyssky handlinger. Reynolds er ambitiøs, og keder sig bravt i den stille og ganske begivenhedsløse position. En dag sker der dog noget. En kendt forræder – Tobin Frost, spillet af Washington – er anholdt på konsulatet i Cape Town, og transporteres til Reynolds Safe house til afhøring, indtil han kan transporteres ud af landet til USA.

Men Frost har en skjult dagsorden, og han er i besiddelse af noget meget dyrebart, der kan få selv kølige mænd, til at eksplodere. Verden er ikke sikker, jorden brænder under Tobin Frost, og snart er livet ikke en leg for unge, ambitiøse Reynolds' CIA-mand.

Der er forrædere, skuddueller, biljagter og masser af twists and turns undervejs. Filmen er baseret på spillet mellem Reynolds og Washington, og det fungerer faktisk godt. Er der mere til Washingtons figur end bare ondskab og forræderi? Hvem er den eller de rigtige skurke og er Reynolds CIA-mand på den rigtige side?

…Turen er hektisk, og billederne er flotte og veludførte i actionscenerne, der som sagt minder meget om det, Tony Scott plejer at levere.

Man må dog sige, at filmens pacing, især den første halvdel, er ganske sublim, og man suges godt og grundigt ind i filmens univers. Til sidst i filmen drukner de gode intentioner dog lidt i actiondunder og bulderbrag, men det gør ikke noget.

Filmen formår at holde publikum fanget i spænding, altid gættende på, hvem skurkene er, om Washington er god eller ond, og ikke mindst, hvad Reynolds CIA-mand finder på.

Det er god popcornunderholdning, flot håndværk og godt udført. Der er masser af point for stil, actionscenerne og plottet, men det trækker ned, at filmen ikke rigtig ved, hvornår nok er nok actionmæssigt.

Samlet set er der dog tale om en gedigen actionfilm, der passer til både actionhungrende mænd og til kærestepar, der har brug for at mærke adrenallinen pumpe lidt, håndfladerne fugtes og at få en chance for at rykke sammen og gisne om, hvem der dog kan stå bag de forræderier, vores uheldige CIA-mand må slås med undervejs.

4/6 stjerner til Safe House