Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Sherlock Holmes: A Game of Shadows | Warner Bros. Pictures | Directed by Guy Ritchie | 2011 | 129 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Guy Ritchie voldtager Conan Doyles magiske og legendariske detektivhelt.

Dette er en 2'er!

Den har alt det, en 2'er som regel har. Mere action, flere eksplosioner, færre højdepunkter og et langt mindre interessant plot!

Jeg vil gerne stå ved, at jeg var uenig med Gabriel (den anden filmanmelder på denne side!), da han gav den første Sherlock Holmes film af Guy Ritchie en lunken anmeldelse. I modsætning til Gabriel, var jeg ikke så distraheret af Guy Ritchies moderniserede actionportræt af den kendte London-detektiv. Jeg fandt den første film underholdende, og jeg kunne sagtens se, hvordan Ritchie forsøgte at opdatere figuren til et mere actionpræget publikum (det publikum, Ritchie kan, og kun kan, appellere til!). Jeg syntes hans brug af slowmotion, selvom det var lidt overdrevet, virkede i actionscenerne, hvor Holmes deducerede slagets gang forud for første slag, og på den måde besejrede selv de største og hårdeste modstandere.

Men!

Nu har vi fået en 2'er, og den klarer sig godt i biffen, tjener masser af dollars, men!

Lad mig starte med at gennemgå handlingen i filmen.

Eksplosion!

Lidt plot, lidt dårlig humor og en slåskamp.

Flere eksplosioner.

En mindre eksplosion.

Endnu en dårlig vits, lidt homoerotisk spil mellem Watson og Holmes.

Eksplosion.

Eksplosion, et plothul og endnu en eksplosion!

Så kommer der lidt plot igen; der mangler dog stadig lidt handling, men filmen er ved at være slut.

Slåskamp og en eksplosion.

Lidt kæk dialog frem og tilbage mellem Holmes og Watson.

Eksplosion og slåskamp og bombe, der ikke sprænger, lidt skyderi og så en eksplosion, og nogle der dør.

Filmen slutter…

Helt ærligt!

…Hvor 1'eren i min optik var tilforladelig popcorn-underholdning, så er 2'eren i den grad en decideret voldtægt af Sir Arthur Conan Doyles oplæg.

Denne film handler IKKE om Sherlock Holmes, men derimod om en slags superhelte-detektiv, der er lige dele skør og lige dele kriger. Der er en total mangel på de klassiske deduktioner, Holmes er så kendt for, og filmen har så mange plothuller, at man simpelthen må græmme sig.

Filmens skurk, den berygtede Professor Moriarty, spilles med stor overbevisning og underholdende indlevelse af Jarred Harris (Mad Men), men er alt for lidt på skærmen. Filmens fokus på forholdet mellem Holmes og Watson fremfor en decideret dyrkelse af det klassiske arvefjendeopgør mellem Moriarty og Holmes, er faktisk filmens største brøler. Kun i de sidste 15 minutter af filmen aner man, hvor godt det kunne være blevet, og først i slutningen af filmen leverer Robert Downey Jr. et ordentligt portræt af Holmes, og har faktisk indtil da været decideret irriterende undervejs.

Dette er IKKE en Sherlock Holmes film, det er en Guy Ritchie actionfilm, der er absolut blottet for skuespillerkemi, et ordentligt plot, interessante actionscener og charme!

Spild af tid, det kommer jo an på, om man kan lide en film, bygget op som skitseret ovenfor. Jeg gider ikke bruge tiden på det, og det er synd og skam, at man ikke laver en ordentlig 2'er, når nu 1'eren faktisk havde spor af noget større.

1/6 stjerner til Sherlock Holmes: A Game of Shadows