Tower Heist

Tower Heist | Universal Pictures | Directed by Brett Ratner | 2011 | 104 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

80'er-ikoner som Eddie Murphy og Mattew Broderick viser glimt af fordums storhed i triviel heist-film.

Instruktøren Brett Ratner mangler ikke energi i sine film, men de er oftest lidt uinteressante og for hårdt spændt op actionmæssigt. "Tower Heist" er Ratners seneste film, en film der bestemt er en homage til 80'ernes ”heist-film”, film der i bund og grund gik ud på, at hovedpersonerne skulle begå et spektakulært kup.

Plottet i "Tower Heist" er i sin enkelthed, at personalet i en dyr etageejendom mister alle deres opsparinger, fordi en af beboerne, en skruppelløs børshaj spillet hygsomt af Alan Alda, har taget deres penge og brugt dem i sine lyssky handler. Nu er gode råd dyre, og under ledelse af bygningspersonalets chef, spillet af Ben Stiller, der for en gangs skyld ikke overspiller enormt, beslutter en lille gruppe af de ansatte at begå et indbrud hos Aldas børshaj, fordi de er sikre på, at han har penge liggende, som FBI ikke har fundet.

…Filmens tempo er generelt højt, men humoren er ikke helt i top. Først da Eddie Murphy gør sin entre, bliver filmen decideret sjov nogle gange.

Murphy ligner sig selv fra dengang i 80'erne, og man må mistænke ham for et solidt botox-misbrug. Hans evner som komiker, både med de rappe replikker og den fysiske komik, har han dog stadig, og han leverer filmens bedste grin som den noget sølle og sterotype gangster, der hyres til at hjælpe de glade amatører, Stiller har samlet under sig.

Filmen skal have stor ros for at lave et twist til sidst, der rent faktisk er ganske originalt, og som faktisk virker ganske effektivt i filmens sidste halve time. Undervejs til dette punkt, er filmen dog en relativt generisk udgave af en heist-film, og kun skuespillere som Murphy og Matthew Broderick hjælper filmen over middelmådighedens smalle sti.

Filmen er godt underholdende, manuskriptet er tilpas pacet og actiondelen får aldrig overtaget, så humoren er i fokus, og det virker momentvis.

Uanset hvad, så skal man ikke lede længe, for at finde film indenfor denne genre, der gør det bedre ("Oceans Eleven" bl.a.), men Ratner lykkes trods alt med denne film, der må karakteriseres som hyggelig, sjov nok og popcorn-underholdning af den letteste skuffe.

4/6 stjerner til Tower Heist