Headhunterne

Headhunterne | Friland | Directed by Morten Tyldum | 2011 | 98 min | IMDb

Filmanmeldelse af Kudsk

Rablende underholdende krimi.

Lad mig starte med at klarlægge mine præferencer: Jeg har ikke læst noget af Jo Nesbø, men jeg har hørt hans bøger berømmet af rigtig mange krimifans omkring mig. Alligevel havde jeg ikke de store forventninger til 'Headhunterne'. Det var jo bare en krimi. Men det burde jeg nok have haft, for 'Headhunterne' var et positivt bekendtskab, så positivt, at jeg er gået i gang med min første Jo Nesbø-bog …

Aksel Hennie lægger krop til Roger, der er omdrejningspunktet i denne actionsmættede og blodsprøjtende spændingsfilm. Roger er headhunter og lever et liv i ekstrem ekstravagance, som han ikke har råd til, primært for at holde på sine smukke kone. Derfor har han en nebengeschäft, nemlig at få sine jobkandidater til at fortælle om al deres originale kunst derhjemme i en sidebemærkning i deres interviews til topstillinger. Senere tager han så det mere anonyme arbejdstøj på og kører ud og henter kunsten, godt hjulpet på vej af en vagt i et vagtfirma, som han selv har fået ansat. Det giver gode penge til dyre smykker til konen, men bare ikke nok.

Da hun så en dag selv introducerer Claes Greve (Nikolaj Coster-Waldau) som har været i hendes galleri, fordi han vil have vurderet ægtheden af en arvet Rubens, øjner Roger en chance for at lave det kunstkup, der skal være hans livsforsikring – og sidste. Samtidig har Claes en erhvervsmæssig interessant profil, så Roger vil gerne headhunte ham, men Claes stritter imod og noget går galt. Eller meget går galt, og så ruller handlingen slingrende afsted i denne meget veloplagte spændingsfilm, hvor du ikke kan regne slutningen ud før du ser den!

Og så skal jeg vist ikke afsløre mere af det meget velturnerede og dygtigt lavede plot. Der sker virkelig ting og sager, og historien tager nogen voldsomme drejninger i de norske fjelde blandt diverse afsidesresiderende russiske ludere og bitre inuitter med jagtgevær liggende under hovedpuden.

Alligevel er filmen en form for realistisk, og historien formår på diskret vis at få vendt din sympati 180 grader, så den usympatiske Roger pludselig bliver den, du holder med og af. Du falder ikke i søvn i biffen. Blodet flyder, hjernemassen sprøjter og lokummet løber over. Det er rablende – og det er sjovt på en grotesk og cool måde, der virkelig faldt i denne seers smag. En actionfilm, som jeg tror både taler til mænd og kvinder – netop på grund af den underspillede humor, det virkelig gode plot og det faktum at der også udspilles en historie, hvor personerne ikke er ligegyldige, men rigtige mennesker.

5/6 stjerner til Headhunterne