Drive

Drive | Bold Films | Directed by Nicolas Winding Refn | 2011 | 100 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

US Action med Euro-twist.

Tag ikke fejl!

Der er masser af oktan, biljagter og blodige sår i Nicolas Winding Refns Hollywood-gennembrud, hvor især Ryan Gosling leverer varen som ordknap, effektiv stuntman med hang til at bryde loven i sin fritid!

Filmen handler i bund og grund om Goslings ”Driver”, der i dagtimerne er stuntman og om aftenen lægger flugtbil og køreevner til alverdens lysky personager, hvis de har finanserne i orden. ”Driver” forelsker sig i sin nabo ”Irene”, spillet med overbevisning af Carrey Mulligan ('An Education'), og hurtigt spilder ”Drivers” lyssky forretninger over på Irene og hendes lille søn – ”Driver” må gøre alt for at redde hende og sønnen fra grufulde gangstere og aggressive muskelmænd!

Kampen for at redde Irene trækker store veksler på ”Drivers” ikke ubetydelige evner som chauffør, machomand og ridderlig beskytter, og jagten begynder!

Lyder det som noget, du har set før? Lyder det som et plot, Steven Seagal kunne have udtænkt og ladet sit efterhånden ganske omfangsrige korpus udleve? Lyder det som en film, der er baseret på heftige biljagter, slagsmål og gunfights fra ende til anden?

Svarene er ja, ja og helt sikkert, ja!

Rent faktisk kunne filmens plot sagtens rummes i 'Fast And Furious'-serien, hvis film er udmærket ved, at de generelt er mere stil over substans, mere action end hjerne! Og ja, jeg ved godt, at nogen mennesker, også folk over 10 år, elsker disse film – de er bare ikke min kop te!

Men!

'Drive' er bestemt ikke som 'Fast Five' fra tidligere i år … langt fra!

Nicolas Winding Refn beviste overfor danskerne, at hans film kan have intens realitet og samtidig underholde på højt plan, da han propellerede Mads Mikkelsen og Zlako Buric til stjernestatus med filmen 'Pusher', og med 'Drive' leverer han varen, denne gang med verden som tilskuere!

…'Drive' er 'Fast Five', nu med både hjerte og hjerne, og dens flotte billeder understøttes fantastisk af det groovy retro-soundtrack, filmen er født med.

Gosling og Mulligan leverer begge flotte præstationer, og i det hele taget er filmen helt forrygende castet, og underspillet lige til grænsen, således at det stadig virker!

Refn vandt instruktør-prisen i Cannes, og jeg må sige, at det er fuldt fortjent. Man kan sagtens se, at det er hans evner som instruktør, der perfekt kombinerer den flotte stil (billeder, lyd, effekter osv.) med et plot, der, simpelt som det er, er nervepirrende spændende fra start til slut.

Filmen føles som en intens rejse, hvor man i høj grad følger ”Drivers” kamp for kvinden, han elsker!

Og tag ikke fejl!

Selvom dagens ret er action med alt, hvad der dertil hører i form af biljagter, skyderier, slagsmål osv., så er 'Drive' en regulær, rendyrket kærlighedsfilm, på en gang ultimativ og kompromisløs, men samtidig også smuk og galant i sit billedsprog.

Filmen handler nemlig om ”Drivers” kærlighed til Irene, og det er den betingelsesløse, selvopofrende og poetiske af slagsen, og det er faktisk filmens største styrke!

For midt i eksplosionerne og oktan-forbruget, ser vi gennem Goslings og Mulligangs nuancerede præstationer, at det er den episke kærlighed mellem de to, der redder, beskytter og styrker dem begge i de liv, de begge er tvunget ud i, både hver for sig og sammen!

'Drive' er en sjældent smuk actionfilm, hvor hjertet fylder mere end de svulmende overarme, og Refn leverer efter min opfattelse sin smukkeste og mest poetiske film nogensinde, uden på noget tidspunkt at give køb på intensitet, styrke eller spænding.

Oprindelig var Neil Marshall udset til at instruere 'Drive' – GYS! Hvis det havde været tilfældet, ville vi nok være endt med en 'Fast Six',og helt ærligt, det kan vi altså sagtens undvære!

Som Drive' står nu, er det intet mindre end et lille, intenst mesterværk om kompromisløs kærlighed, skarpt optrukket med biljagter og actionscener, der smukt integreres i filmens egen præmis, uden på noget tidspunkt at overskygge filmens egentlige budskab:

Kærligheden overlever alt … Især hvis den ene part er verdens sejeste stuntman med guddommelige evner bag et rat!

6/6 stjerner til Drive