Cars 2

Cars 2 | Walt Disney Pictures | Directed by John Lasseter, Brad Lewis | 2011 | USA:106 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Pixar leverer McQueen til børnene med fokus på indtjening frem for ideer eller historie, men det virker trods alt.

Igennem de seneste 16 år har Pixar leveret storslåede animerede oplevelser til store og små, med fremragende mesterværker som 'Up!', 'Finding Nemo' og 'Toy Story'. Firmaet, der for nogle år siden blev opkøbt af den store konkurrent Disney, har faktisk aldrig lavet et decideret kiks, hverken publikums- eller indtjeningsmæssigt.

Med det in mente, så tror jeg dog alligevel ikke, at de kreative hoveder hos Pixar kunne forudse, at 'Cars' fra 2006 ville blive deres absolut største indtjeningsmagnet nogensinde. Ikke på grund af de billetter der blev langet over disken i biografer verden over, hvor den tjente godt 450 millioner USD på verdensplan – den 7. bedst indtjenende film for selskabet siden år 2000, med 'Toy Story 3' og 'Finding Nemo' som absolutte topscorere.

Nej, det der får kasseregistrene til at larme og Pixars tegnedrenge til at vokse er merchandise – og masser af det. Faktisk så meget at det rivaliserer giganten 'Star Wars'. Filmens persongalleri er simpelthen plastret på alt fra madkasser, tegneserier, blyanter og tallerkener i en sådan grad, at enhver børnehave med respekt for sig selv har ”Lynet McQueen” med til frokost på daglig basis.

Selvom filmen bestemt ikke er blandt Pixars bedste, så er den den dag i dag umådelig populær blandt især de helt små børn, der nyder blandingen af ræs, falde-på-halen-komik og let fordøjelig morale.

Med sin banale og simple historie, fortalt med masser af kærlighed og hygsom fortællestil (plottet er baseret på samme bog af Neil B. Shulman, som også Michael J. Fox filmen 'Doc Hollywood fra 1991 var baseret på), virker filmen, og den kan vel hverken kaldes rigtig god eller rigtig dårlig.

Med den massive merchandisemæssige interesse i baghovedet, var det et spørgsmål om tid, før tegne/regnedrengene hos Pixar blev ramt af Hollywood-trenden ”Sequels”, og den er så kommet nu – 5 år efter.

Væk er den simple historie, væk er den langsomme fortællestil. I stedet har Pixar valgt at lave en god, gammeldags spionhistorie fyldt med nye personer til galleriet, der klart appellerer til det unge publikum (og i høj grad på ny fylder lommerne hos Pixars ansatte i takt med at alle skal eje de nye, seje biler, filmen byder på!).

Plottet er lidt indviklet, men samtidig også set (100 gange) før, hvilket dog ikke gør så meget. Der er biljagter, eksplosioner, twists i børnehøjde og en masse ramasjang til de unge øjne, der naturligvis også skal lokkes i biffen iført ekstra dyre briller, fordi filmen naturligvis er lavet i ”3-fucking-D”.

…Det er god, gedigen underholdning, men det desværre også set lidt for mange gange før. Der er masser af god humor og god action, men det bliver for meget, og ideen med at gøre ”Bumle” til hovedpersonen virker fint i starten, men bliver lidt trættende, eftersom en Cars-film bør have McQueen i hovedrollen, eller hvad?

Måske skal vi bare alle sammen ud og investere i en ny blå ”Bumle” med raketmotor og maskinkanon?

Uanset hvad, så virker filmen sgu udmærket, og man er godt underholdt uanset om man er 3 år eller 36. Pixar burde have kunnet finde på noget bedre til denne 2'er, noget der rent faktisk lå op af etterens plot og fortællestil, idet denne film på mange måder er ret distanceret fra etteren.

Mit gæt er, at den vil indtjene pænt, men at den ikke vil høste mange roser for originalitet eller stil, og skønt den formentlig vil sælge nyt legetøj, så tror jeg faktisk, at børnene bedst kan lide den gamle McQueen og den første 'Cars', hvor det handlede om ræs, kærlighed og at finde sig selv frem for agenter, biljagter og James Bond-eskapisme.

Hvis Pixar havde lavet en ny film med dette plot og undladt at bruge de gamle Cars-figurer, så tror jeg faktisk også, at de havde lavet en bedre film.

Alt i alt skal filmen have ros for at underholde på en let fordøjelig måde, det er bare en skam, at det er på sådan en lidt brugt, repetativ og uorginal måde!

4/6 stjerner til Cars 2