X-Men: First Class

X-Men: First Class | Bad Hat Harry Productions | Directed by Matthew Vaughn | 2011 | 132 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Førsteklasses underholdning med et veloplagt cast.

Det er set før, men derfor kan det jo godt underholde, ikke?

Da Bryan Singer for alvor genoplivede superheltegenren og for alvor gjorde den mainstream med kæmpesuccesen 'X-men' og dens efterfølgere i starten af det nye årtusinde, skete det på en så overbevisende måde, at flere andre (og i ganske mange tilfælde uden større held!) superheltefilm så dagens lys.

Eksempler som Nolans Batman-film og Iron-Man lyser op, mens katastrofer af mere eller mindre grad som eksempelvis 'Daredevil', 'The Punisher' og Singers egen 'Superman' aldrig burde have set dagens lys.

Singers 'X-men-film' tog den meget, hvis ikke den mest populære franchise fra Marvel-universet og kastede den op på det store lærred med pomp og pragt. For første gang blev kildematerialet taget 100% seriøst, og ganske dygtige og alsidige skuespillere blev castet for at give historierne liv og troværdighed.

Den første X-men-film, med Patrick Stewart, Ian McKellen og Hugh Jackman i de bærende roller som henholdsvis Professor X, Magneto og den drabeligt populære Wolverine, var både publikums- og anmeldermæssige kæmpesucceser, der trak fulde huse og gave fyldte lommer hos Fox.

I strid med al normal logik, blev opfølgeren til X-men en endnu større succes, og det var faktisk en bedre film, mens den tredje film i genren, der uden Singers medvirken, var for rodet og for hårdt klippet, til rigtig at matche dens to ældre søskende.

Men uanset hvad, så beviste Singer, at X-men (og superhelte!) var kommet for at blive, og at det var sjovt at se sine barndomshelte på det store lærred.

Siden X-men-filmene er der som sagt kommet adskillige superheltefilm. Re-makes, reboots og genfortællinger af de samme historier har gang på gang ramt biograferne, og med 'X-men – First Class', er turen kommet til X-men universet, der denne gang får både en prequel OG en reboot af en slags.

For hovedrollerne er skiftet ud med yngre skuespillere, filmen foregår 40 år før de tre første X-men film, og fokus er på, hvordan X-men opstod, hvordan Professor X samlede sine superhelte til kamp for det gode mod det onde.

…'X-men – First Class' er ikke en dårlig film, langt fra det. Den er drabeligt underholdende med et fint portræt af 60'ernes USA i baggagen, masser af humor og solid action.

Filmen handler i bund og grund om Cuba-krisen, der efter filmens oplæg er instigeret af en tidligere nazist og mutant ved navn Schmidt eller som han har kaldt sig efter krigen, Shaw. Han spilles med ganske stor overbevisning af Kevin Bacon, der helt klart nyder sin skurkerolle. Shaw forsøger at starte 3. verdenskrig ved at kyle USA og U.S.S.R. ud i en altødelæggende atomkrig, hvor kun mutanterne, "den nye og stærkere race", vil overleve.

Ved siden af denne historie er den "normale" X-men historie om at føle sig udenfor, at være forfulgt, at vælge side og at kæmpe for noget, der er større end én selv.

Rollerne som Professor X og Magneto er nu besat af James McAvoy og Michael Fassbender, og de gør begge et fremragende stykke arbejde og formår faktisk at gøre rollerne deres, på trods af de flotte portrætter Stewart og McKellen leverede i de første 3.

Faktisk leveres der på alle pladser gode præstationer, og stemningen er på plads og helt på niveau med de første tre film.

Action-delen er habil og effektiv, og alle de mange forskellige kræfter, de enkelte superhelte/skurke besidder, bliver brugt i skøn forening, så der er brug for alle og en.

Filmens eneste problem er, at den er lidt for lang, og at den ligner de første tre film rigtig meget. Historierne er de samme, actiondelen er den samme og man har set meget af det hele før.

Det gør dog ikke, at filmen ikke er en underholdende thrill-ride, for det er den, og det bliver ganske underholdende at følge, hvor denne nye – for det er allerede planlagt – trilogi, fører os hen fremover.

Faktum er, at de nye skuespillerne har gjort filmen og konceptet til deres, nu mangler vi bare nogle manuskripter, der binder de tre første film sammen med denne film og de kommende, så det hele virker som det helstøbte univers, Marvel har skabt.

5/6 stjerner til X-Men: First Class