Source Code

Source Code | Vendôme Pictures | Directed by Duncan Jones | 2011 | 93 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Underholdende science fiction-film er ikke så smart, som den selv tror.

'Source Code' bygger på en fantastisk præmis. Jeg vil ikke afsløre den her, men der skrues ikke så lidt op for techno-snakken, når den forsøges forklaret i filmen. Efter min mening er forklaringen ikke 100% overbevisende og introducerer flere teoretiske huller, end den lukker.

Ser man bort fra disse indvendinger er 'Source Code' imidlertid en ganske underholdende lille science fiction-film. Den bliver aldrig nervepirrende spændende, men formår at pirre ens nysgerrighed under hele dens forholdsvis korte spilletid.

Jake Gyllenhaal er i centrum for løjerne, der udspiller sig på et meget begrænset geografisk område. Han spiller overfor den yderst charmerende Michelle Monaghan, der ikke har meget at arbejde med i sin rolle, men som alligevel formår at tilføje den så meget karakter, at hendes møde med Jake er både troværdigt og sødt.

'Source Code' bevæger sig mellem to verdener. I den ene forsøger Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) at forhindre en bombeeksplosion ombord på et tog, og i den anden kæmper nogle forskere (Vera Farmiga og Jeffrey Wright) med et specielt program, der skal forhindre fremtidige terrorangreb.

…De to historier er naturligvis forbundet, og der lægges flere steder op til overraskelser, som desværre falder til jorden, da filmens plot er temmelig forudsigeligt.

Det er ikke noget der for alvor ødelægger oplevelsen, men det er aldrig fedt, at være foran plottet i en film.

På trods af filmens alvorlige tone, er der også plads til lidt humor. Ikke på komedie-niveau, men Jeffrey Wright imponerer med sin spændevidde i en fin (og morsom) rolle som den iltre Dr. Rutledge. Han har tidligere imponeret som latinoskurk i 'Shaft' og Vietnam-veteran i 'The Manchurian Candidate'.

Hvis man kobler hjernen fra og ikke stiller for store krav til filmens videnskabelige fiktions-elementer er 'Source Code' en udmærket underholdningsfilm. Dens logiske univers hænger måske ikke så godt sammen, men den formår alligevel at sige noget om os mennesker, og de håb og ønsker vi har for en fremtid, der måske allerede er løbet fra os. Ting vi ikke nåede at sige eller var for stolte til at indrømme – aspekter filmen sagtens kunne have dyrket meget mere.

4/6 stjerner til Source Code