Paul

Paul | Universal Pictures | Directed by Greg Mottola | 2011 | 104 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Kedeligt rum-spoof med to sympatiske hovedpersoner.

Da folkene bag 'Paul' tidligere har lavet 'Superbad' og 'Shaun of the Dead' var mine forventninger høje – og det er som regel det værste udgangspunkt at bedømme en film ud fra. Den kan næsten kun skuffe, og det gør 'Paul' desværre også.

Ideen om at to tegneserie-/filmnørder møder en rigtig alien på deres pilgrimstur til Comic-Con i San Diego er ellers god. At lade denne alien være en bramfri og potrygende extra terrestrial med et hjerte af guld er også ganske god, og når man oven i hatten krydrer historien med diverse pop-kulturelle referencer til dette og hint kan det jo næsten ikke gå galt. Opskriften på den ultimative nørdfilm!

Det fungerer bare ikke.

'Paul' er underligt umorsom og kedelig. Jovist, der er enkeltstående scener og jokes der er sjove, men som helhed er det overraskende, hvor få grin filmen indeholder.

…De morsomme scener mangler bid og overraskelse og løfter sig aldrig fra det papir, de er skrevet på.

Som nørd klukkede jeg ganske vist med på de mange reference-jokes, og især én gæsteoptræden var særligt sjov, men historien er kedelig, actionscenerne rutineprægede og karaktererne (pånær de to hovedpersoner) underudviklede og på ingen måde mindeværdige.

Jeg kan normalt godt lide den tørre, engelske humor, men her falder den til jorden. Det er som om mødet med den løsslupne, amerikanske bigger-is-better tilgang har ødelagt den finurlige tone og timing, som den engelske humor er så afhængig af. Det har skabt en blandet landhandel af en film, hvor intet rigtigt fungerer – hverken det underspillede engelske eller det overspillede amerikanske. Om det skyldes, at de herrer Pegg og Frost har gjort sig lidt for umage med at tilfredsstille det amerikanske publikum ved jeg ikke, men faktum er, at deres sædvanlige skarphed mangler, og det er ærgerligt, når man ved, hvad de kan præstere.

Når det er sagt, er både Simon Pegg og Nick Frost gode som de to sympatiske nørder. De to skaber en akavet, sød og hyggelig stemning, der løfter filmen og giver den en lun tone.

Seth Rogen gør det ligeledes godt som den ubehøvlede alien Paul, der med sit klassiske Roswell-design virker både sympatisk og grov på samme tid.

E.T. phone home.

Paul go home!

3/6 stjerner til Paul