Thor – 3D

Thor – 3D | Paramount Pictures | Directed by Kenneth Branagh | 2011 | 114 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Torden og lynild! Thor er storslået underholdning.

Kenneth Branagh er mest kendt for sine, til tider træge, men ofte fine filmudgaver af Shakespeares skuespil, hvor han har såvel instrueret, spillet og finansieret flere.

Han er også kendt for at kunne levere storladne dialoger, ofte med et ironisk glimt i øjet, og han har da også kilet sig ind i popkulturen med film som 'Frankenstein', som han instruerede i 1994 og som skuespiller i 'Valkyrie' fra 2008. Han har således for længst bevist, at han er mere end blot en konservativ Shakespeare-skuespiller – han er en del af Hollywood.

På trods heraf var han et specielt valg til at instruere en Marvel-film – en superheltefilm – for hans akkolader er som det fremgår ikke ligefrem indenfor denne genre. Det vender vi tilbage til.

Marvel er i øjeblikket i gang med deres største filmprojekt nogensinde. Med film efter film lægger de op til et kæmpe projekt, nemlig filmatiseringen af den anerkendte, respekterede og elskede Avengers-tegneserie. En serie der indeholder ikke blot én superhelt, men adskillige af Marvels superhelte – samarbejdende med henblik på at bekæmpe trusler menneskeheden aldrig har set magen til.

Iron man og Hulk har allerede fået deres egne introduktioner som selvstændige film, og i disse film er der efter slutteksterne indlagt scener, der lægger op til netop 'Avengers'-filmen. Oftest med Samuel L. Jackson som den enøjede karismatiske Nick Fury – leder af den tophemmelige organisation S.H.I.E.L.D. – som skal samle de store helte til en samlet styrke, 'The Avengers'.

Det er et spændende koncept, og det bliver særdeles interessant at se, hvordan den film bliver, ikke mindst fordi man jo ikke behøver at bruge tid på at portrættere "oprindelses-historier" eller lignende, da det jo allerede er på plads fra de selvstændige film.

'Hulk' blev i 2008-rebootet med Edward Norton i hovedrollen. En film der skuffede både indholds- og indtjeningsmæssigt i forhold til 'Iron man', som indtog verden først i 2008 og siden i opfølgeren fra 2010 – med en blændende Robert Downey Jr. som Iron man.

Nu er turen så kommet til 'Thor', mens vi må vente lidt endnu på 'Captain America'-filmen, der kommer senere på året eller tidligt næste år.

Og hvordan klarer Branagh så opgaven med 'Thor'?

Med et enkelt ord, "Fremragende"!

…Man mærker tydeligt fra starten, at det er en habil karakterinstruktør, der har arbejdet med dialogen og de storladne aspekter i filmens plot. Branaghs evner som Shakespeare-skuespiller fornægter sig ikke, og filmen har hele vejen igennem en solid, storladen og troværdig dialog, der virker på alle niveauer.

Emner som fader-søn forhold, jalousi og egenrådighed danner rammen om en film, der helt igennem er en flot og bombastisk superheltefilm, der virker på alle de planer, den forsøger at danse på.

Den virker i actiondelen, hvor actionscenerne er relevante og med præcis den indsats på spil, der gør dem interessante. Man sidder ikke og drukner i bulder og brag, men er derimod både nervøs på vegne af de involverede, interesseret i udfaldet af bragene og i særdeleshed på kanten af stolen undervejs.

Filmen er krydret med Branaghs ironiske, underspillede humor, og hans cast gør det alle rigtig godt, med en sprudlende Chris Hemsworth som tordenguden "himself", mens den altid dygtige og alsidige Natalie Portman, leverer en troværdig kærlighedsinteresse i filmen. Stellan Skarsgaard ses i en birolle, som han leverer med vanlig pondus.

Glem alt om det du har lært om den nordiske mytologi, dette er ikke en historisk fortælling om, hvordan de gamle nordiske guder var. Dette er Marvels bud på konceptet, og det holder hele vejen igennem.

Vikingerne tilbad dem som guder, men rent faktisk er det bare højere, glorværdige væsner, der bl.a. vogter over jorden, og som i tidernes morgen reddede jorden fra de frygtelige is-jætter. Thor er Odins søn, den kommende konge, og Loke er den jaloux broder, der har en eller flere skjulte dagsordener.

Det er noget sludder, det er "historisk" ukorrekt, men det er fandens underholdende, og filmens portræt af Asgård er lige præcis så fantastisk, som den bør være.

'Thor' er gedigen popcorn-underholdning for såvel store som små superheltefans, og den forsøger ikke at være andet end det. Den krydrer det bare med en sjældent professionel behandling af materialet og en storslået dialog og gode skuespilspræstationer, der begge må tilskrives Branaghs instruktion.

'Thor' leverer varen som tordengud, som rumvæsen med et stort hjerte og som superhelt på en overbevisende og sjov måde, og hans bidrag til en kommende 'Avengers'-film imødeses med stor iver.

Vi må håbe, at 'Captain America'-filmen og eventuelt en 'Thor 2', som filmen lægger kraftigt op til, lever op til denne film og de to 'Iron man'-film, men mens du venter på de nye film, kan du roligt smutte ind i din lokale biograf, investere i 1 kg popcorn og nyde turen fra Asgård til jorden og tilbage igen med 250 km/t!

5/6 stjerner til Thor – 3D