9

9 | Focus Features | Directed by Shane Acker | 2009 | 79 min | IMDb

Filmanmeldelse af Asbjørn

Et skævt, flot og barskt eventyr med en unik stil.

'9' er en underlig størrelse. Vi bliver smidt ind i historien uden meget at holde os til og så begynder oplevelserne. Jeg havde ingen idé om, hvad der forgik i første halvdel af filmen, men jeg var fanget fra første frame. Den visuelle stil er gennemført, grov og smuk. Og den holder stemningen i hele filmen.

Der er tale om en form for alternate historie, en retro sci-fi, med et fantasy hint, og det er en setting vi ikke er vant til. Det er anderledes og skævt, og det virker for mig. Plottet og baggrunden er ret simpel, men bliver introduceret flydende, og fuldender en historie som passer sammen på sin egen specielle måde.

Vi følger 9 dukker og deres robotfjender, som er meget skræmmende. Selvom dette er en animationsfilm er den bestemt ikke for de mindste, og filmen er fyldt med action, fare, vold og en fremmedhed, som kan være meget skræmmende. Den er barsk på en smuk måde.

…Filmens temaer er simple, karaktererne er flade og tynde, settingen er forvirrende og bliver ikke videre forklaret. Det kan være et problem for nogle, men det var det ikke for mig.

Jeg syntes netop det er en af filmens styrker, og det skaber en fremmedhed og ikke mindst en enkelthed, som giver os lov til at opleve filmens flotte visuelle stil, og giver os lov til at undre os. Filmen er heller ikke mere end 79 minutter lang, og det glæder mig at se flere gode film i denne længde (jeg tænker med det samme på den fantastiske 'Moon', som dog kom ”helt” op på 97 min).

Det er klart en film man kan gense, genopdage og lære mere om. Den er fyldt med rige detaljer, fede konnotationer og smukke visuelle indtryk. Selvom der er en gennemgående fremmedhed, er der også en masse holdepunkter, som bygger filmen sammen med vores egen verden.

Min oplevelse kan til dels sammenlignes med den oplevelse jeg havde da jeg så 'Spirited Away' (Chihiro og heksene), og den er i mine øjne på samme niveau.

6/6 stjerner til 9