Srpski film

Srpski film | Contra Film | Directed by Srdjan Spasojevic | 2010 | 104 min | IMDb

Filmanmeldelse af Asbjørn

Rendyrket ondskab.

Lad os starte med en advarsel. 'Srpski film' er skræmmende og ubehagelig på flere forskellige planer. Jeg vil fraråde de fleste at se den, for det er en ond, ond film. Jeg blev flere gange nødt til at kigge væk eller grine nervøst igennem filmen, og jeg var ubehageligt til mode i flere timer efter den var slut.

Filmen består af en grotesk blanding af vold, sex, pædofili, nekrofili og det der er værre. Man kan nemt trække konnotationer til de forhold der har været – og er – i Serbien. Filmen udbygger selv disse linjer, primært igennem filmens vanvittige ”kunstner” Vukmir. Om det filmen viser er værre end det forfærdelige, der har forgået lige ude foran døren til det Serbiske hjem, er svært at sige.

'Srpski film' er åben for fortolkning. Man kan vælge at se hovedpersonen som en soldat, der bliver hjernevasket og tvunget til ting, som han ikke vil kendes ved bagefter. Man kan også se filmen som et oprør imod censur, hvor man bliver nødt til at se volden, for at forholde sig til den. Det får de færreste lov til, da filmen er blevet censureret i de fleste lande, hvor den er blevet frigivet – deriblandt England, hvor man har valgt at fjerne mere end 4 minutter af filmen, hvilket gør det til den mest censurerede film i landet siden 1995.

…Lige meget hvad man vælger at læse ind som filmens budskab og underliggende tematik, så er der i mine øjne ingen tvivl om, at filmen handler om at chokere og provokere.

Filmen ved, hvad den vil, og den skruer fuldt op for de virkemidler, der understøtter dette formål. Den spiller på det visuelle, det etiske og det psykologiske, og er svær at distancere sig fra. Det på trods af, at den enkelte steder bliver lidt for fjollet, så illusionen brydes.

'Srpski film' er fermt skruet sammen. Kameraføringen er solid, belysningen er i top og effekterne er udpenslede og for det meste skræmmende realistiske. Skuespillet er alt for troværdigt. Specielt Milos, spillet af Srdjan Todorovic, har en meget markant screen-presence, men også de andre skuespillere er fænomenale. Hvis jeg skulle lave en film om smerte, ville jeg bruge serbiske skuespillere.

'Srpski film' er væsentligt bedre end de fleste andre film indenfor genren – deriblandt makværket 'Hostel'. Filmen adskiller sig også fra SAW-serien. For det første fordi skuespillet er væsentligt bedre, og for det andet fordi den i langt højere grad arbejder med vores samfundsmoral, hvilket gør den til en meget mere interessant film. Tag dog ikke fejl. 'Srpski Film' er ligeså meget voldsporno som SAW-serien, hvis ikke mere, men den kan også ting som 'SAW' ikke kan. Den kan påvirke os på andre måder end blot at give os opkast-fornemmelser.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om denne film, men jeg er ikke i tvivl om, at det er en film, jeg ikke kommer til at se igen. Det er den ganske enkelt for ubehagelig til. Uden tvivl den meste ubehagelige oplevelse, jeg har haft med en film siden 'Off-Screen'. Filmen sidder fast i mit hovede!

Om det er en god idé at se denne film er op til dig. Jeg synes personligt, det er interessant at undersøge mine egne grænser, og reflektere over hvorfor jeg bliver forarget. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at denne film ikke er for alle, og at den vil støde en masse mennesker, som vil hade og foragte den.

Filmen skal have en høj karakter på grund af det fine håndværk, og ikke mindst fordi det er den bedste film jeg har set i denne sub-genre. Den ved hvad den vil og gør det med noget, der minder om perfektion. Om man kan lide denne type film eller ej er en subjektiv vurdering.

Den serbiske rapper Sky Wikluh har iøvrigt lavet et sindssygt godt soundtrack til filmen.

Jeg vil foreslå, at du lader være med at se den…

6/6 stjerner til Srpski film