Alice in Wonderland

Alice in Wonderland | Walt Disney Pictures | Directed by Tim Burton | 2010 | 108 min | IMDb

Filmanmeldelse af Asbjørn

Ligegyldig genfortælling af klassisk historie.

Jeg havde egenlig ikke de store forventninger til 'Alice in Wonderland', da jeg satte mig for at se den. Selvom jeg er en stor Tim Burton fan, havde jeg fået et dårligt indtryk af filmen fra de første trailers.

Filmen er et remix – eller en 2'er om man vil – til det traditionelle eventyr, som vi kender. Det kan jeg rigtigt godt lide, da det giver mulighed for nogle fede twists – og et originalt islæt. Tim Burton tager historien om Alice 13 år frem i tiden, og laver en ny historie om Wonderland, eller Underland som stedet hedder i Tim Burtons version. Så slipper Burton også for at håndtere pædofili-temaet, og det er sikkert meget godt, når det nu er en Disney film.

Skuespillet er som sådan okay, hvis man ser bort fra den halvhjertede rammefortælling, som i mine øjne kun trækker oplevelsen ned. Filmen er visuelt flot, og man kan mærke, der ligger et solidt håndværk bag. Desværre kan jeg ikke fornemme Burton noget sted i filmen. Jeg kan heller ikke fornemme Charles Lutwidge Dodgsons litterære nonsens noget sted i fortællingen, da det faktisk er en ret typisk, ligegyldig og uinspireret historie, som man følger slavisk.

…Filmen har ikke noget på hjerte, og tematikken omkring Alice er misforstået.

Burton blander alt muligt sammen fra både 'Alice's Adventures in Wonderland' og 'Through the Looking Glass', som så mange andre før ham. Det er vel heller ikke noget problem, hvis filmen så bare havde haft samme stil som de originale historier, eller i det mindste sin helt egen. Desværre kunne det ligeså godt havde været 'Chronicles of Narnia 2,5' jeg sad og så på, da det faktisk er samme type historie, og samme tematik. En udviklingshistorie hvor en udefrakommende skal redde en anden verden, hvor det gode og det onde er klart opdelt. Jeg syntes faktisk jeg har set den historie så mange gange, at jeg ikke rigtig gider den mere. I øvrigt topper de galskaben af med at fortælle en rammehistorie omkring kvindefrigørelse, og et generelt radikalt opgør med den konservative verden, som er endnu mere slidt og trættende end hovedhistorien.

Jeg ved ikke, hvad de har tænkt på, da de lavede denne film, men de har reduceret en fantastisk historie til en ligegyldighed, som kun kan hive sig op på 3 stjerner fordi den trods alt er mildt underholdende, flot lavet, delvist godt spillet og sikkert ganske fin til mellemstore børn. Jeg synes det er synd, fordi udgangspunktet er godt, med kreative mennesker, et stort budget, dygtige skuespillere og en god grundfortælling. Burton har vist ikke gjort det så dårligt siden hans 'Planet of the Apes'-remake.

Jeg er ikke sur, jeg er skuffet.

3/6 stjerner til Alice in Wonderland