Season of the Witch

Season of the Witch | Atlas Entertainment | Directed by Dominic Sena | 2011 | 95 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

For fanden Cage!

Genrefilm som 'Season of the Witch' får normalt en relativt hård medfart hos danske anmeldere, og kun ganske få genrefilm slipper igennem anmeldernes ”spidsrod” helt uden skrammer. Som eksempler herpå kan nævnes 'Ringenes Herre'-filmene, 'Spider-Man' 1 og 2 og flere af 'Harry Potter'-filmene.

Jeg gik ind i biografmørket helt uden forventninger, dog i opløftet stemning, idet jeg altid har elsket genren, og fordi skuespillere som Ron Perlman og Nicholas Cage har spillet med i flere udmærkede bud på genrefilm ('Hellboy', 'The Sorcerer's Apprentice' m.fl.).

Jeg var ikke forudindtaget som følge af de, endog meget dårlige anmeldelser, filmen har fået af danske (og til dels udenlandske anmeldere), ikke mindst på grund af ovenstående faktum angående genrefilmens status hos medierne.

Lyset blev slukket, trailerne var slut og filmen gik i gang. Nu skulle det vise sig, om anmelderne generelt havde ret. Det havde de!

…Sjældent har jeg været vidne til større rod, uengageret skuespil og et plot uden, ja, plot. Wtf?!

Nicholas Cage har efterhånden gjort en dyd ud af at spille med i alle typer film, både de gode, de dårlige og de rigtigt dårlige, og denne film må siges at ligge solidt plantet i sidste kategori. Cage virker som en mand, der kører på automatpilot, mens han udspyder den ene dumme, tunge og klodsede replik efter den anden i en dialog med bl.a. Ron Perlman og vores egen Ulrich Thomsen, der generelt virker helt og aldeles chokeret over, hvorfor han overhovedet sagde ja til rollen som den tyske ridder Eckhardt.

Dialogen er særdeles klodset, og replikkerne lyder som noget en folkeskoleelev har dikteret til en skriftlig stil i engelsk, hvor flosklerne står i kø og realismen er fraværende. Sådan taler folk simpelthen ikke, heller ikke i middelalderen.

Plottet skal vi ikke dvæle længe ved, det gør filmen i øvrigt heller ikke, men det går kort sagt ud på en præmis om, ”hvad nu hvis der faktisk fandtes hekse og dæmoner i middelalderen”. Ja, så simpet kan det siges, og det er ikke kønt at se på.

Faktisk kunne plottet i hænderne på en bare halvdygtig instruktør og en manuskriptforfatter, der faktisk kunne skrive, være blevet en sjov historie med masser af ramasjang, og som sagt er genrefilm som denne altid potentielt underholdende, hvis det er ordentligt udført. Det er det ikke her.

Kulisser, kostumer og rekvisitter er faktisk ganske udemærkede, og filmen er også filmet ganske habilt med kampscener, der virker, uden dog på nogen måde at være prangende, men det skønnes nok også, at vi er fuldstændig ligeglade med, om vores hovedpersoner dør eller lever, de er så 1-dimensionelle, at det er ligegyldigt.

Den tyske instruktør Uwe Boll, der er kendt for at lave flotte, men særdeles dårlige film, har ikke haft noget med denne film at gøre, men det lader til, at instruktøren har skelet til Boll's udskejelser, for han har i det store hele ramt samme stil: Kedelig, uengagerende, hul og ligegyldig – måske skulle han i stedet have skelet lidt mere til Peter Jackson?

‘Season of the Witch’ er kun 95 minutter lang, og det er det eneste man kan sige om filmen, der fungerer. Den slutter hurtigt, og det er ønskværdigt, når man fra omkring 10 minutter inde i filmen utålmodigt kigger på sit ur i håbet om, at alle bare dør, så filmen kan slutte og man kan komme hjem.

1/6 stjerner til Season of the Witch