Machete

Machete | Overnight Films | Directed by Ethan Maniquis, Robert Rodriguez | 2010 | 105 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Verdens ondeste mexicaner går amok.

Hvad fanden skal man mene om en film som 'Machete', der helt bevidst går efter at ramme den kitschede tone, som gennemsyrede det utal af b-film de såkaldte grindhouse-biografer viste i 1970'erne og 1980'ernes USA. Exploitation ud over alle grænser med blod, action og nøgne piger.

Hovedrollen i 'Machete' spilles af vel nok verdens mest slidte mexicaner Danny Trejo, og i et utal af biroller finder man navne som Robert de Niro, Don Johnson, Steven Seagal og Jeff Fahey. Skuespillere, der muligvis har haft deres storhedstid, men som ikke har været for fine til at deltage i instruktør Robert Rodriquez lille spøg. En spøg der startede med den falske trailer 'Machete', som blev vist mellem Rodriquez og Tarantinos fejslagne projekt 'Grindhouse', hvor de hver især instruerede en film, der skulle bringe minder tilbage fra en beskidt og svunden tid, de fleste danskere nok nærmere har stiftet bekendtskab med på betamax fremfor i biografen.

…Trejo gør det godt. Med et udseende der kan slå en død mand ihjel mumler og tæsker han sig gennem filmens handling, der på overfladen er enkel og helt i tråd med genren, men som også formår at komme med flere veloplagte stikpiller til USA's dobbeltmoralske syn på mexicanske grænseoverløbere.

Samtlige skuespillere ser ud til at have det sjovt, og filmens mange vellykkede actionsekvenser, hvor der både gøres grin med genrens faldgruber, men også udvises stor (omend smagløs) opfindsomhed, er med til at gøre 'Machete' til en ret så underholdende film. Robert Rodriquez og Ethan Maniquis kender genrens begrænsninger og udnytter dem optimalt.

'Machete' er vel nok den mest vellykkede af de indtil videre tre grindhouse-film. Den har flere mindeværdige karakterer, er sjov på sin egen groteske måde og prøver ikke at udgive sig for mere end den er. Så for at besvare mit eget spørgsmål, er konklusionen, at 'Machete' er endt som et yderst vellykket gensyn med en uddøende genre.

4/6 stjerner til Machete