De bedste (og værste) film i 2010

De bedste (og værste) film i 2010 |  | Directed by  | | | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger og Gabriel

filmkorn.dk’s top 5 over de bedste og værste film vi har set i året 2010.

2010 har budt på både opture og nedture i biografen såvel som på dvd og blu-ray. Vi har naturligvis ikke set alle de film, der udkom i 2010, så vores liste er baseret på, de film vi har set og anmeldt her på filmkorn.dk i løbet af 2010.

Der er ingen tvivl om at film-markedet i Danmark stadigvæk domineres af samlebåndsfilm fra Hollywood, og at man ofte finder de mere interessante filmproduktioner på andre breddegrader.

Alligevel ser det ud til at størstedelen af vores favoritfilm fra 2010 er Hollywood-produktioner, men lad dig ikke narre. Det er nemlig instruktører som New Zealandske Peter Jackson, britiske Christopher Nolan og Edgar Wright samt Australske Adam Elliot, der står bag.

Her er vores bud på 2010's bedste og værste film.

2010's bedste

1. Inception
Tankevækkende og nyskabende. Christopher Nolan ramte plet med denne nyklassiker, der minder om The Matrix, men er helt sin egen. Med banebrydende effekter, et intelligent plot og eminent skuespil fra især Leonardo DiCaprio, beviste filmen, at science fiction sagtens kan være intelligent, uden at være langtrukken eller kedelig. Læs hele anmeldelsen her.

2. A Single Man
Gucci-designeren Tom Ford beviste med denne film, at hans evner rækker længere end til flotte kreationer på catwalken. I sin instruktion af bl.a. Colin Firth, der leverer en Oscarværdig pragtpræstation, formår han at skabe et medrivende og engagerende drama om livet, døden og alt det, der ligger midt imellem for en midaldrende, homoseksuel mand i 60'erne. Fremragende brug af farver og lys. Flot instruktørdebut. Læs hele anmeldelsen her.

3. Mary and Max
Dukkefilm for voksne. Fortalt af ingen andre end Dame Edna (Barry Humphries), formår denne film at røre, more og glæde. Historien om en aldrende jødisk mand med asbergers syndrom og en lille, usikker pige, er en smuk og livsbekræftende fortælling om venskaber på tværs af alder og afstand. En rigtig perle, der desværre ikke fik den store opbakning i de danske biografer, men som kan ses på dvd. Læs hele anmeldelsen her.

4. Scott Pilgrim vs. The World
Baseret på en manga-inspireret tegneserie, og udført med stor kærlighed til såvel tegneserie som computerspil generelt. Med skægge og finurlige detaljer og en sjov og sød historie om kærlighed, fortalt på en ganske anderledes måde, var denne film en sjov tilføjelse til tegneseriefilmuniverset, der med sin helt egen humor og særpræg muligvis er den fødte kultklassiker. Filmen blev et kæmpe flop i USA, men mon ikke den får nyt liv på DVD og Blu-ray? Læs hele anmeldelsen her.

5. The Lovely Bones
Peter Jackson viste sig fra en noget mere afdæmpet side med denne film. Det burde ikke være smukt, men Jackson formåede at skabe nogle vidunderlige billeder fra det hinsides, hvor den unge pige Susie Salmon hænger fast, fordi hun har svært ved at forstå, hvorfor hun skulle myrdes. Hendes afsked med den virkelige verden og familiens håndtering af det voldsomme tab orkestreres fornemt af Jackson, mens Stanley Tucci er ubehaglig realistisk som morderen. En stemningsfuld film der hænger fast i en længe efter den er slut. Læs hele anmeldelsen her.

2010's værste

1. Legion
Hvad skete der her? Hvor blev historien af? Hvorfor har ærkeenglen en stor roterende "penis" som våben, og hvorfor skal engle slås med knytnæver og våben i stedet for guddommeligt lys og himmelsk torden? Magien manglede, effekterne var til nøds tilstrækkelige, men værst af alt synes filmen at være en god ide, der er ekstremt dårligt udført. Intet, og vi mener intet, fungerer! Læs hele anmeldelsen her.

2. The Wolfman
Jeg har en idé. Vi tager en film fra Hollywoods tidlige år. Fra en tid, hvor publikum blev skræmt over at se en mand i ulvedragt med teaterblod på poterne. Den laver vi igen, frame for frame, uden at gøre mere ved den. Dårlig ide! The Wolfman er ligegyldig og helt og aldeles uengagerende. En ulv uden tænder er ikke særlig interessant, og det til trods for store skuespillere som Benicio Del Toro og Anthony Hopkins. Læs hele anmeldelsen her.

3. Predators
Endnu en idé. Tilbage i 1987 lavede man et hit med Arnie. Lad os lave den igen. Bare med flere monstre. Vi dropper plot, godt skuespil og nogen form for idéer, men sørger for at vi har en mængde pumpede soldater, der en for en kan slagtes for ussel mammon. Sjældent har jeg kedet mig så meget i en biograf. Få dog nogen nye idéer, i stedet for at voldtage vores barndoms minder. Læs hele anmeldelsen her.

4. Skyline
Brødrene Strauss har lavet en af de sidste mange års værste science fiction film. Ideerne er der, men intet fungerer og på trods af hæderlige effekter – budgettet taget i betragning – er filmen intet mindre end røv hamrende kedelig. Læs hele anmeldelsen her.

5. The Expendables
En 80'er film I 2010. På papiret holder det slet, slet ikke. Og, nej, det virker heller ikke på celluloid. Filmen holder lige så lidt som Arnolds botoxinficerede ansigt, Sly's unaturligt udseende gamle biceps og Mickey Rourkes ansigtsmimik. Det var en sjov tanke Stallone fik med at samle en masse 80'er ikoner og lave et actionbrag for sjov. Problemet er, at det ikke længere er nok. Vi kræver heldigvis mere af film i dag, og desværre må Stallone, Arnold og Lundgren nok sande, at de var heldige, at de var stjerner i 80'erne, for i 2010 ville de nok ikke have meget at lave i Hollywood. Tak for alt, det var hyggeligt, men indse, at toget er kørt, og I skulle ikke med! Læs hele anmeldelsen her.

0/6 stjerner til De bedste (og værste) film i 2010