The Town

The Town | Warner Bros. Pictures | Directed by Ben Affleck | 2010 | 125 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Ben Affleck imponerer som instruktør.

'The Town' handler om væbnede røverier og politets jagt på dem, der udfører dem. Den handler om skuddueller, biljagter og hurtige penge, og den handler om venskaber, kriminelle relationer og om at havne på den forkerte hylde.

Men mest af alt handler 'The Town' om at komme ud af kriminalitet, om de relationer der støtter os, og især de relationer, der holder os tilbage og forhindrer flugt.

Ben Affleck har med 'The Town' lavet en flot film, som han både har instrueret og skrevet, ligesom han selv spiller den altoverskyggende hovedrolle som røveren Doug MacRay med det store hjerte, de knuste drømme og ønsket om et andet liv.


Dougs bedste ven James Coughlin spilles med stor overbevisning af Jeremy Renner ('The Hurt Locker') og er en af filmens mest farverige bipersoner.

Doug er perfekt til at være voldelig kriminel, men ikke så meget andet, og han står tillige for kidnapningen af den smukke bankdirektør Claire Keesey (Rebecca Hall) i forbindelse med det røveri filmen kredser om. For at finde ud af om Claire ved noget, der kan belaste dem, beslutter Affleck sig for at opsøge hende og tage kontakt. Resultatet er, at han falder for hende, og langsomt aner en udvej ud af det liv, han har fortrudt i mange år.

Filmens actiondel fungerer fint, og der er både drama og spænding, med et måske lidt for velkendt persongalleri i form af den ihærdige, nærmest personlige lovmand, der ikke kan lade arbejdet ligge (sagde nogen Al Pacino fra 'Heat'?) og den slidte, billige pige, der er fanget i skidt til halsen. Mange af relationerne dyrkes ikke tilstrækkeligt i filmen, og som sådan fejler den, da figurerne virker lidt tynde og ugennemarbejdede. Filmens hovedpersoner er dog tilstrækkeligt udforskede til, at man engagerer sig i dem, og de menneskelige portrætter er til tider både gribende og tragiske.

'The Town' viser med stor tydelighed, hvor svært det er at komme ud af en kriminel løbebane, når først man har bundet sig op på mennesker, der også færdes der. Afflecks instruktion har skabt en film med en fin pacing, så man aldrig keder sig, selvom nogle af scenerne virker lidt forcerede og ligegyldige.

Affleck beviser med 'The Town', at han er både en dygtig instruktør, forfatter og skuespiller, og måske er dette begyndelsen på noget rigtig godt fra Affleck, hvis blot han arbejder lidt mere med sine manuskripter for at engagere på alle pladser.

'The Town' er en spændende film, der underholder ganske effektivt og giver stof til eftertanke – og det er jo ikke så skidt!

4/6 stjerner til The Town