The Social Network

The Social Network | Columbia Pictures | Directed by David Fincher | 2010 | 121 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

David Fincher imponerer endnu engang som instruktør.

'The Social Network' er et godt eksempel på en film, hvor alle enkeltdele går op i en højere enhed og ender som en både spændende, interessant og positiv oplevelse, selvom enkeltdelene ikke nødvendigvis indikerer dette.

Instruktøren er David Fincher, der før sin tid i Hollywood boltrede sig med at lave musikvideoer for bl.a. Aerosmith, Madonna og George Michael. Hans billedsprog er unikt og interessant, når han har stået bag mesterværker som 'Se7en', hvor Brad Pitt, Morgan Freeman og især Kevin Spacey fik mulighed for at imponere med et manuskript, der blev perfekt realiseret af Fincher eller i 'Fight Club' og 'The Game', der også er solide og underholdende film.

Men for hver 'Se7en' og 'Fight Club', er der også en 'Panic Room' og en 'Zodiac'. Begge film, der, om end til tider effektive, lider en del med manuskript, plot mv., og som aldrig virker helstøbte som eksempelvis 'The Game'. Instruktørens evner fornægter sig dog ikke, og han har med 'The Social Network' leveret endnu en flot præstation.

Filmen handler i bund og grund om grundlæggelsen af 'Facebook', herunder de intriger, forretningsskandaler mv., der følger i kølvandet på en billion-virksomhed.

På papiret virker historien lidt uinteressant, og jeg gik ind i biografen med absolut lave forventninger. Jeg havde tiltro til Fincher, tiltro til den unge hovedperson Mark Zuckerberg, spillet af Jesse Eisenberg (fra den fremragende 'Zombieland'), men var tvivlende overfor plottet.

Det blev gjort til skamme!

Som sagt går filmen op i en højere enhed, og er en spændende rejse i følgeskab med to unge entreprenører, der starter i det små, får succes, mere succes og til sidst får problemer med hinanden, med omverdenen og med korrupte og skruppelløse personer, der hiver og flår i dem.

Eisenberg leverer en Oscarværdig præstation som den unge mand med store sociale handicaps. Hans præstation er meget troværdig.

…Fincher formår at skabe nogle flotte billeder af den verden af sex, drugs og rock'n'roll, som drengene stræber efter, men formår samtidig også at skabe de kontraster til resten af livet (virkeligheden!) der gør det hele interessant.

En af de rigtig gode ting i filmen er tillige, at selve finansplottet, hvis man kan kalde det det, bliver portrætteret på en måde, der ikke taler ned til publikum, men som heller aldrig går hen over hovedet på os.

I en sjov birolle ses Justin Timberlake, der endnu engang beviser, at han rent faktisk kan spille skuespil, hvilket i denne film betyder en rolle som den skruppelløse og kolde stifter af 'Napster', Sean Parker.

Jeg ved ikke, om historien er 100% sandfærdig, virkelighedens Zuckerberg har givet udtryk for en vis overdramatisering, men den virker troværdig, og den er i hvert fald realistisk, herunder også venskabet mellem Zuckerberg og hans makker, som efterfølgende sagsøger.

'The Social Network' er en god film, ikke fremragende som mange anmeldere har givet udtryk for, og en film, der underholder uden at lave unødvendigt drama. Den er ikke interessant nok til et gensyn, og i hænderne på en mindre kyndig instruktør ville den sandsynligvis være faldet igennem, fordi plottet simpelthen mangler lidt. Men som den ligger nu er den både sjov, underfundig, tankevækkende og spændende, hvilket i høj grad, måske alene, skyldes en kombination af Eisenbergs præstation og FInchers instruktion.

Det næste Fincher kaster sig over er den amerikanske genindspilning af 'Mænd der hader kvinder'. Spændende!

Eisenberg skal lave 'Zombieland 2', og det glæder vi os også til 😀

4/6 stjerner til The Social Network