Easy A

Easy A | Olive Bridge Entertainment | Directed by Will Gluck | 2010 | 92 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Emma Stone er forbandet sexet i ny ungdomskomedie.

Jeg er 35 år gammel og er vokset op i 80'erne, hvor min interesse for film blev grundfæstet med klassikere som 'Goonierne', 'Gremlins', 'E.T.', 'Ghostbusters' og mange, mange flere!

Som filmårti er 80'erne (behandlet her på filmkorn.dk) en blandet fornøjelse, ikke mindst fordi det store output gjorde årtiet til en filmisk blandet landhandel. Udover de mange klassikere bød årtiet også på en horde af teenagefilm baseret på gymnasieoplevelsen. Alle skåret over samme skabelon, alle med et romantisk plot og alle med stort hår og grim mode.

De mange teenagekomedier har en særlig plads i mit hjerte, ikke mindst fordi jeg som nævnt selv var teenager i slutningen af 80'erne og derfor kunne relatere og forstå disse meget simple film, der ofte havde den bonus, at de indeholdt både bryster, frække piger og masser af falden på hale komik – elementer en præ-teenager sætter særdeles stor pris på!

'Easy A' er en 2010-udgave af disse 80'er teen-gymnasie-komedier. Den er bygget op på samme måde, indeholder samme persongalleri og er en ganske forrygende oplevelse.

Men det er med et twist. Alle de kendte typer er her, men er opdaterede, så gamle skurke er nye helte og velkendte plots er vendt på hovedet.

Filmen handler i bund og grund om det svære ved at være teenager – tanker om sex, det modsatte køn, følelser for eget køn, rygter – kort sagt alt det der fylder i en teenagehjerne.

…Emma Stone fik sit store gennembrud med 'Zombieland', og denne film er helt igennem hendes. Hun ser skøn ud og lyder som en ung Kathleen Turner (sexy!).

Stones præstation støttes fint af det meget fine persongalleri, der omgiver hende. OG i stil med moderne komedier som 'SuperBad', 'Knocked Up' osv. er det faktisk disse bi-personer, der giver manuskriptet liv.

Manuskriptet er nemlig sprudlende og fyldt med sjove 80'er allegorier, herunder klip fra klassiske 80'er film som blandt andet 'Can't Buy Me Love' (Patrick Dempsey) m.fl.

Filmen underholder med sin simple historie, fortalt så underfundigt og med glimt i øjet, at man ikke kan undgå at blive revet med af den gode stemning. Den er forudsigelig, ja, men også hyggelig, som en gammel jakke man havde glemt, men som man nyder at tage på igen, mens man remniscerer over de mange gode oplevelser, man har haft i den.

Det er genkendelighed med et twist, og som Stone siger i starten af filmen, så er det ikke den film, man husker fra 80'erne, men derimod en ny version. Der er flere af disse meta-øjeblikke, og de er både elegante og sjove.

Stanley Tucci er genial som faderen, der sammen med sin hustru har et nærmest 'Gilmore Girls'-agtigt forhold til Emma Stone, og replikker, dialog og stil minder også meget om denne serie – uden dog at kopiere.

'Easy A' er en underfundig og sjov rejse tilbage i tiden til 1986, dog således at fødderne stadig er solidt plantet i 2010.

Filmen har dansk premiere 3. februar 2011.

4/6 stjerner til Easy A