Buried

Buried | Versus Entertainment | Directed by Rodrigo Cortés | 2010 | 95 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Klaustrofobisk thriller er langt hen ad vejen en imponerende bedrift.

Igennem filmhistorien har vi som publikum altid sat stor pris på at blive konfronteret med vores fobier såsom edderkopper i eksempelvis 'Arachnofobia', højdeskræk i Hitchcocks 'Vertigo' eller hajer i, ja, du gættede det, 'Dødens Gab'. Det kan også være druknedøden eller flyskræk. Uanset hvad, så er det konfrontationen med vores værste frygt, der interesserer os og som filmisk redskab underholder, skræmmer og påvirker os.

I 'Buried', der kort og godt foregår i en lukket kiste, hvor lastbilchaufføren Paul Conroy er blevet lagt af ukendte terrorister, er det især klaustrofobien, der spilles på. Og det virker godt – det meste af tiden!

Ryan Reynolds er blændende som Conroy. Som eneste ansigt på skærmen i halvanden time gør han det fremragende og spiller realistisk på alle følelser som frygt, afmagt, vrede, frustration og sorg. Stemningen i kisten er fra starten meget indelukket og uhyggelig, og det virker, som om man er inde i kassen med Reynolds.

Undervejs i filmen finder Conroy forskellige hjælpemidler i kisten, deriblandt en mobiltelefon, som er filmens omdrejningspunkt. Med denne mobil kontakter han den omkringliggende verden i form af sin familie, militæret, sit firma og andre, der kunne tænkes at hjælpe den desperate mand.

…Filmen fungerer i den første halvdel effektivt og skræmmende, fordi netop klaustrofobien altid er nærværende. Det er en modig film, der tør være både kompromisløs og simpel i sin udførelse, og som sagt er der kun Reynolds, en kiste og stemmer i den førnævnte mobiltelefon til at drive plottet fremad.

Den spanske instruktør Rodrigo Cortés har styr på filmens simple virkemidler, og grundlaget for en effektiv thriller er til stede.

At filmen tillige har et politisk budskab angående situationen i Irak, gør den ikke mindre interessant, om end dette budskab er nærmest karikeret til tider!

Det der går galt er manuskriptets manglende evne til at acceptere sin egen præmis og undlade at forfalde til forsimplede plotmekanismer eller gimmicks, som jeg ikke vil komme ind på her af hensyn til dem, der ikke har set filmen.

Disse forsimplede plotmekanismer virker forcerede og er sådan set ikke nødvendige for, at man som tilskuer føler Conroys angst. Det er som om Rodrigo Cortés ikke helt har stolet på, at tilskueren var tilstrækkeligt underholdt, og derfor benytter sig af alt for velkendte virkemidler for at hæve indsatsen. Det er ikke nødvendigt, og filmen lider som følge heraf.

Trods forbehold er 'Buried' en gedigen film med et interessant plot og godt skuespil. En film der tør noget, mange andre Hollywood film ikke tør. Det er bare en skam, at den ikke tør sigte på et mere modent, intelligent publikum, som givetvis ville nyde filmen uden alle de nævnte gimmicks, der virker som et forsøg på at please alle med moderne bulder og brag.

Filmen får 4 stjerner. Uden gimmicks ville den nok have sneget sig op på en 5'er. Ikke mindst fordi man så ville kunne skære 15-20 minutter af filmen, hvilket også ville klæde den!

4/6 stjerner til Buried