En ganske snill mann

En ganske snill mann | Paradox Produksjon | Directed by Hans Petter Moland | 2010 | 105 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Underholdende rar mand i underspillet norsk komedie.

Når man går ind og ser en film, kan man gå ind i mørket på tre måder.

Man kan have for høje forventinger, lave forventninger eller slet ingen forventninger. Alle tilgange er problematiske, idet for høje forventninger gør det svært for filmen at overraske positivt, for lave forventninger gør det let at blive for begejstret for noget, der egentlig ikke er så godt, og med ingen forventninger har man ofte svært ved at engagere sig, idet man reelt ikke aner, hvad det er man skal se.

Men ingen forventninger er dog klart det bedste, idet filmen derefter ses på dens egne præmisser og man har lettere ved at blive positivt overrasket og få en filmoplevelse af de helt store.

Det havde jeg i går!

Vi skulle ind og se en dansk/svensk/norsk film om en mand, der kommer ud fra et fængsel og har svært ved at justere sig til tilværelsen udenfor. Umiddelbart er det vanskeligt at mene noget om det, idet dette plot jo er set utallige gange før.

Jeg gik da også ind til filmen helt uden at vide, hvad det var for en størrelse, jeg skulle udsættes for. Bevares, jeg havde hørt at den havde fået fine anmeldelser, at den var ”utrolig sjov” og at Stellan Skarsgaard spillede rigtig godt. Og ja, jeg vidste også, at den var sat op i Grand i København, en biograf der notorisk viser lidt smallere film end de store multiplekser andre steder i hovedstaden.

…Og lad det være sagt med det samme, Skarsgaard spiller fremragende som manden, der kæmper med sin ”nye” tilværelse som fri mand udenfor fængslet. Hans mimik, intonering og generelle performance afkræver respekt, og den er både tragikomisk, skælmsk og præcis.

Det må også siges, at filmen er en lang latterrejse gennem det triste og tagiske univers, manuskriptforfatteren, danske Kim Fupz Aakesson ('Den eneste ene', 'Okay' m.fl.), portrætterer for os. Det er et fascinerende og humoristisk manuskript, der ikke benytter sig af punchlines og lette løsninger, men som derimod benytter situations-komik, stemning og smuk inspireret dialog til at skabe de scener, hvor man som tilskuer må overgive sig til latterkramperne.

Filmens persongalleri spilles på alle pladser flot, og birollerne bærer filmen fantastisk i forening med hovedrolleindehaverne, idet de ofte er kilde til de største og sjoveste oplevelser. Der er den fallerede gangster, den tragikomiske pebermø, den underkuede håndlanger, dværge-gangsteren og den maniske værkstedsejer med hjertet på rette sted.

Det lyder alt sammen lidt plat, og i hænderne på en mindre kyndig instruktør og med et mere slapt og unuanceret manuskript, ville vi sidde med en ”Øb og Bøv i fængsel”. Det gør vi ikke, det er lavet professionelt og med satirisk distance, der virker både realistisk og samtidig utrolig sjovt.

Plottet er set før, det er typerne i filmen også, men det gør ikke noget, fordi det er så perfekt orkestreret. Filmen er til tider meget forudsigelig, men også det ser man gennem fingre med.

Dialogen i filmen og filmens persongalleri kan bedst sammenlignes med film af de fabelagtige Coen-brødre ('Fargo', 'The Big Lebowski' m.fl.). En af mine absolutte yndlingsfilm er den fremragende 'The Big Lebowski', der i stil minder meget om denne film, idet den også indeholder dialog og situationskomik på utroligt højt plan. Tarantino har helt klart også inspireret dialogen og flere scener, men det der er vigtigt at notere sig er, at 'En ganske rar mand' er sin egen.

Det er en film, der benytter elementer, vi kender, hylder andre store filmskabere indenfor genren og generelt virker på alle kendte planer, men den gør det på en charmerende og underfundig måde med det skandinaviske touch vi kender fra bl.a. 'Den eneste ene' og 'Adams æbler'.

Ligesom mine venner, var jeg særdeles godt underholdt og filmen fortjener al den ros den får.

At den til slut lider af lidt redundans, og at den er lidt forudsigelig til tider, spiller en mindre rolle, når den som film er så helstøbt og humoren så gedigen og underfundig.

Jeg havde ingen forventninger til denne film, og jeg blev meget positivt overrasket. Det er en film, jeg klart kan anbefale, og du må gerne gå ind og se den med høje forventninger – jeg garanterer en super oplevelse!

5/6 stjerner til En ganske snill mann