Shrek den lykkelige (dansk tale)

Shrek den lykkelige (dansk tale) | DreamWorks Animation | Directed by Mike Mitchell | 2010 | 93 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

De burde være stoppet, mens legen var god (og original).

Da den første Shrek kom for snart 10 år siden, var det et forfriskende brus af nye ideer, spøjse popkulturreferencer og skøre påfund, der rullede hen over lærredet. Vi fik helt andre vinkler på de eventyr, som vi gennem hele vores barndom var vokset op med, og figurer vi troede vi kendte, var nu pludselig spændende nye bekendtskaber.

Den anden film i serien var – omend en lidt mere træt udgave af 1'eren – en ganske fornøjelig omgang og endnu engang fik vi serveret action, humor og skæve påfund akkompagneret af gode gedigne pophits.

Andrew Adamson – der senere skulle stå for den sløve og skuffende 'Løven, Heksen og Garderobeskabet' – viste med Shrek og Shrek 2, at tegnefilm ikke behøvede at være som de plejede, og at voksne også sagtens kunne følge med, et koncept Pixar allerede havde leget med og i tiden efter årtusindeskiftet ville følge op på og i den grad forbedre og overgå med klassikere som 'Up!', 'Wall-E' og 'The Incredibles', der alle havde noget nyt og interessant at tilføje genren.

Da den trejde film kom, blev instruktøren skiftet ud, og filmen virkede som en underlig blanding af gammelt og nyt – et slags forsøg på at ramme 1'erens stemning og 2'erens action. Resultatet var en blandet fornøjelse, men der var stadig kød nok på filmen til, at både børn og voksne kunne se med – de voksne mest for at se den endeløse hob af popkulturreferencer, filmen indeholdte. Det var næsten for meget, men den holdt som god popcornsunderholdning.

Nu er 4'eren kommet, og lad det være sagt med det samme, filmen falder igennem. Ikke mindst fordi den simpelthen ikke rammer tonen fra 1'eren og 2'eren.

Vi præsenteres for den banale og ganske gennemtærskede historie om manden, der i et svagt øjeblik ønsker noget andet end det liv, han har. Shrek ønsker livet som frygtet trold og farligt monster tilbage i stedet for at nyde det liv han har, med venner, en dejlig kone og masser af vidunderlige unger. Man aner straks pointen ude i horisonten, og ja, uden at spoile noget, så finder Shrek efter mange strabadser, at han faktisk var lige der, hvor han mest ønskede at være!

Filmen mangler sjæl. Man kunne tilgive plottet, simpelt som det er, hvis det var en ny film, der kom på markedet. At filmen så helt ville mangle karakterudvikling, er så en anden sag. Som en 4. film i serien er den ikke god nok. Man tager så at sige en velkendt historie og bruger den som undskyldning til at gentage (på sin vis) historien fra 1'eren.

Men hvor de to første film havde noget at byde på, så er denne film blottet for popkulturreferencer, humor er der ikke meget af – det meste er på børneniveau – og figurerne udvikles ikke. Tværtimod bliver de flere gange karikaturer af sig selv.

Filmen underholdt de to unger på henholdsvis 3 og 5 år, men også kun lige, mens min kammerat og jeg faktisk kedede os lidt.

Bevares, det er ikke en dårlig film, men med animerede film som 'Sådan træner du din drage' og 'Up!', falder den igennem.

Den har indtjent kæmpe summer penge allerede, ikke mindst fordi figurerne er velkendte og elskede, men den virker mest af alt som et forsøg på at vride de sidste kroner ud af franchisen, hvilket også giver sig udtryk i, at den er lavet i 3D. Markedet for animerede film er tæt pakket og konkurrencen er de seneste 10 år blevet meget voldsom.

I 2001 vakte Shrek opsigt og blev en klassiker, som overraskede alle, der var vokset op med Disneys tegnefilm.

I 2010 vil denne film være en pengemaskine uden lige, men bortset fra de aktionærer og investorer, der hæver store summer på grund af den i disse dage, så vil ingen snakke om den om 10 år. Det er den simpelthen for banal og ligegyldig til.

Direkte fornærmende er den ikke, men følelsen af at være blevet hevet ind for at fylde allerede fyldte lommer med flere dollars, ja, det gør lidt, at man får lyst til kræve pengene igen. Det sker nok ikke, men så må vi nøjes med, at franchisen forhåbentlig er færdig med dette sidste kedelige og ligegyldige kapitel.

2/6 stjerner til Shrek den lykkelige (dansk tale)