Everything is Illuminated

Everything is Illuminated | Warner Independent Pictures (WIP) | Directed by Liev Schreiber | 2005 | 106 min | IMDb

Filmanmeldelse af Asbjørn

Imponerende drama med solid symbolik.

'Everything is Illuminated' er baseret på en bog af samme navn. Filmens manuskript er bl.a. skrevet af skuespilleren Liev Schreiber, og det er også ham der har instrueret den. Dette er hans første og p.t. eneste film som instruktør.

I filmen bliver vi introduceret for Jonathan Foer; en amerikansk jøde med ukrainske aner, der som fritidsinteresse indsamler forskellige ting, som alle er forbundet med hans familie. Foer tager afsted til Ukraine for at finde byen Trachimbrod og den kvinde der har redet hans bedstefars liv under Holocausten. Hans guide er en gammel, sur mand, der påstår han er blind, men stadigvæk er chauffør på turen. Med sig som tolk har han sit barnebarn, der er meget optaget af amerikansk popkultur, med hiphop og bling-bling. De tre tager på en rejse igennem Ukranie i en lille blå spand, med bedstefarens førerhund på bagsædet. Under denne rejse støder kultur og generationer sammen, og langsomt bliver alt oplyst.

Jonathan Foer er spillet er Elijah Wood, som på trods af en god præstation, er blevet type-castet. Han gør det godt, men jeg ville gerne se, at han kunne noget andet. Hans person passer dog perfekt ind i fortællingen, så det er egentlig ikke et problem. Den klart bedste præstation finder vi hos Eugene Hutz, som spiller den unge Alex, der nemt kunne være endt som en arketype. Hutz formår at fremstille Alex både komisk, men også som en virkelig person. I øvrigt har Hutz’ eget gypsy punk band Gogol Bordello lavet en del musik til filmen.

Filmen er en tragisk komedie, med masser på hjertet. Et minimalistisk mesterværk, med en solid og gennemført stemning fra start til slut. 'Everything is Illuminated' er en road movie, der handler om historie og familie, og hvorfor det er vigtigt at huske dem begge. Selvom der er et Holocaust-element i filmen, så er det ikke endnu en Holocaust film, og den bidrager med nogle helt andre ting end vi er vant til. Karaktererne er utrolig dybe og troværdige, samtidig med det hele er ganske morsomt. Det billede der bliver vist af Ukranie skifter imellem den komiske side, og et smukt og roligt landskab, som skaber en god dynamik i filmen, der passer perfekt sammen med fortællingen.

Schreibers evne til at ramme nogle hårde skift fra komedie til drama er imponerende, og forløber uden at filmen falder fra hinanden. 'Everything is Illuminated' er fyldt med solid symbolik, og den virker utrolig godt rent visuelt. Jeg var meget begejstret efter at have set den – en film der uden tvivl vokser ved gensyn.

'Everything is Illuminated' er i mine øjne på grænsen til et mesterværk.

6/6 stjerner til Everything is Illuminated