Fantastic Mr. Fox

Fantastic Mr. Fox | Twentieth Century Fox Film Corporation | Directed by Wes Anderson | 2009 | 87 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Wes Anderson har ikke glemt sin skæve tilgang til livet i vedkommende fabel.

Det er egentlig ikke nødvendigt at lave en synopsis af 'Fantastic Mr. Fox', da filmens overordnede historie i grunden er sekundær – en simpel fortælling om den tidligere hønsetyv, nu familefar Mr. Fox, der har lovet sin kone ikke at lave flere bræk – et løfte han har svært ved at holde, da lejligheden byder sig. Fox ser nemlig en udfordring i at udplyndre de tre farmere Boggis, Bunce og Bean, hvis megalomane, griske og nederdrægtige livsstil er en torn i øjet på den gode ræv. Tyverierne opdages imidlertid, og de tre farmere slår sig sammen om at fjerne Fox og familie fra jordens overflade. En beslutning der ikke kun har konsekvenser for familien Fox, men for hele det omkringliggende dyresamfund.

Hele miseren udspringer af, at Mr. Fox har krise. Familiens jordhul gør, at han føler sig fattig og mindre værdig, alt imens han konstant toppes med sønnen, der er faldet så langt fra stammen, at Mr. Fox har svært ved at skjule sin skuffelse. Langt mere imponeret er han over sønnens fætter Kristoffersen, der for en stund skal bo hos den lille rævefamilie. Kristoffersen er nemlig den irriterende type, som er god til alt, hvilket ikke ligefrem gør fader/søn-forholdet bedre.

‘Fantastic Mr. Fox’ er ud over at være en film med stop-motion-animerede dyr i den grad også en typisk Wes Anderson film. Den skævhed som sås i 'The Royal Tenenbaums', 'The Life Aquatic with Steve Zissou' og 'The Darjeeling Limited' er også tilstede i 'Fantastic Mr. Fox', og det er i mine øjne en god ting.

'Fantastic Mr. Fox' er en fabel fyldt med satire og morale uden, at den på nogen måde virker overlæsset. Der stikkes til menneskets overforbrug af naturen, tabet af indre værdier og opskruede forventninger, som ingen kan leve op til.

Tematikker i spandevis – og de er gode – men det er filmens overordnede varme og hyggelige tone, der for alvor tager kegler. Det lykkes nemlig Anderson at genfortælle Roald Dahls historie så legende let, at det først er bagefter, at det går op for en, hvor mange vedkommende og evigt gyldige temaer filmen indeholder.

Mr. Fox symboliserer f.eks. den uansvarlige, egoistiske og opmærksomhedskrævende far, der har svært ved at tage til takke med sit almindelige, borgerlige familieliv, når nu han allerhelst vil være det vilde dyr, han er født som – et vildt dyr der undertrykkes af samfundets normer og krav til den moderne ræv.

"Why a fox? Why not a horse, or a beetle, or a bald eagle? I'm saying this more as, like, existentialism, you know? Who am I? And how can a fox ever be happy without, you'll forgive the expression, a chicken in its teeth? "

Et helt centralt spørgsmål i filmen, hvor nogle dyr er i et med deres indre væsen, mens andre som Mr. Fox skal finde det igen – alt imens han forsøger at leve op til sit ansvar som familiefar.

Lyder det tungt og alvorligt? Det er det ikke. 'Fantastic Mr. Fox' er en herlig, glad og vedkommende film med noget på hjerte – enhver dansklærers drøm!

4/6 stjerner til Fantastic Mr. Fox