De mest sete biograffilm i Danmark

De mest sete biograffilm i Danmark |  | Directed by  | | | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel og Hugger

Danskerne er både til Tolkien og Olsen Banden.

Det kan være svært at gennemskue, hvad der menes med, at en film er et hit. Kan en film kaldes et hit, blot fordi alle anmeldere samstemmigt har vendt tommelfingeren op? Eller er en film et hit, når hele familien hakkebøf for en stund glemmer husalteret hjemme i bunkeren og begiver sig mod biografen? Her på filmkorn.dk hælder vi mest til det sidste, for uanset om en film er god eller ej, er det antallet af solgte billetter, der indikerer, om den har, det der skal til, for at få folk til at valfarte til nærmeste biografsal. Og det, hvad enten det er blå navi'er, fjollede forbrydere eller et rumvæsen med lysende pegefinger, der har lokket dem.

De mest sete biograffilm i Danmark (antal billetter):

1. Titanic – 1998

(1.363.767)
Leonardo Dicaprio var vist konge af verden den gang i 1998, hvor James Camerons 'Titanic' gik sin sejrsgang. En vanvittig flot og vanvittig naiv kærlighedshistorie, der ikke desto mindre gik rent ind hos det unge publikum, som løste billet optil flere gange, og således gjorde det til den bedst sælgende film i de danske biografer nogensinde.

2. Ringenes herre: Eventyret om ringen – 2001

(1.330.304)
Forventningerne var meget blandede, da det blev annonceret, at Peter ”Splatterkonge” Jackson skulle instruere Tolkiens mesterværker. Al tvivl blev gjort til skamme af en film, der ramte alle de rette toner og som med fantastiske effekter, utrolige scenerier og helt igennem solide skuespilspræstationer – bl.a. af vores egen Viggo Mortensen – blev et kæmpe hit. Danskerne stod i kø, og det var det hele værd!

3. Olsen-Banden ser Rødt (nr. 8) – 1976

(1.201.281)
Olsen-banden er rigt repræsenteret på denne top 10 over mest sete biograffilm i Danmark. Ikke nok med at det er den tredie mest sete biografilm i Danmark, det er også den mest sete danske biograffilm nogensinde. Handling: Det er den, hvor Børge skal giftes, da han som Yvonne så fint udtrykker det, har gjort en pige fortræd.

4. Avatar – 2009

(1.169.000)
James Cameron optræder to gange på listen. En imponerende bedrift i sig selv. Camerons 3D-eventyr om de blå Navi’er gjorde indtryk på mange, og fik folk til at valfarte til biograferne for at se giraffen. Filmen er rent teknisk dybt imponerende, hvorimod historien er blevet kaldt alt fra genial til uoriginal.

5. Ringenes herre – Kongen vender tilbage – 2003

(1.166.326)
Den sidste film i Jacksons filmepos var en imponerende bedrift. Selvom pacingen til tider haltede og filmen var lidt lang, så var det en helt igennem tilfredsstillende afslutning på en rejse over tre fantastiske film. Filmen blev stort sat op – bl.a. en gallapremiere i Tivoli med deltagelse af de fleste skuespillere fra filmen. Rejsen var slut – nu venter vi bare på Jacksons 'Hobitten'.

6. Ringenes herre – De to tårne – 2002

(1.122.062)
Mellemfilmen i Ringenes Herre Trilogien. En god film, der dog afveg lidt fra kildematerialet, hvilket gjorde visse fans sure. Det betød dog intet for de horder af danskere, der gerne stod i kø udenfor biografen, for at se efterfølgeren til den flotte 1’er. Mange løste billet flere gange, ligesom de i øvrigt også gjorde til de andre to. Igen beviste Jackson, at han er ”King of Middle-earth”.

7. Gøgereden – 1976

(1.119.769)
Efter vores mening nok den bedste film på listen. Her er en film, der satte store spor i biografgængerne anno 1976. En dramatisk og ond beretning om den måde, man indtil dette tidspunkt behandlede psykiatriske patienter. Et gruopvækkende indblik i en lukket verden. Fremragende skuespil fra Jack Nicholson m.fl. gjorde, at denne film gik sejrsgang verden over – også i Danmark.

8. Olsen-banden deruda' (nr. 9) – 1977

(1.044.787)
Der var de igen. Danmarks mest elskede forbrydertrio i form af Kjeld, Benny og Egon befinder sig også på en 7. plads, som samtidig også er pladsen for Danmarks næstmest sete danske biograffilm. Hvad med 'Midt om natten' spørger du?! Den er på en 17. plads og dermed den 8. mest sete danske film (hvis 'Åndernes Hus' altså regnes med som værende en dansk film). Handling: Den hvor Egon tager turen gennem værket i den store pengeboks i verdensbanken.

9. E.T. – The Extra Terrestrial – 1982

(1.018.715)
Jeg glemmer den aldrig, og det er jeg ikke nok ikke ene om. Som 8-årig gjorde 'E.T.' et vanvittigt stort indtryk på mig. Filmen er stadig seværdig i dag, om end dens overdramatiserede klimaks skærer lidt i nutidens øjne. Steven Spielberg lavede i 2002 en 20-års jubilæumsudgave, der opdaterede effekterne og tilføjede lidt scener hist og her. De politisk korrekte rettelser – f.eks. geværer skiftet ud med walkie talkier – faldt ikke i god jord hos publikum, så verdens på et tidspunkt mest sete film gentog ikke succesen ved sin re-premiere.

10. Grease – 1978

(1.006.102)
Netop som folk troede, at John Travolta næppe kunne gentage succesen fra 1977, hvor 'Saturday Night Fever' skabte discofeber over det meste af verden, kom 'Grease'. En hyldestfilm til de bornerte 50'ere med et mindeværdigt soundtrack og en skarp dialog. Filmen gjorde Olivia Newton-John til en verdensstjerne på en nat, men hun formåede aldrig rigtigt at lukrere på det, så 'Grease' forblev hendes største hit.

Kilde: Danmarks statistik (21. juni 2010) – opdateret med tal fra Det Danske Filminstitut i juli 2010, hvilket har fået ‘Avatar’ ind på listen.

0/6 stjerner til De mest sete biograffilm i Danmark