Armadillo

Armadillo | Fridthjof Film | Directed by Janus Metz Pedersen | 2010 | 100 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Virkelighed forklædt som underholdende actionfilm.

Det første man tænker, når man ser den meget omtalte og til dels berygtede danske dokumentarfilm 'Armadillo' er, hvor modige fotograferne rent faktisk må have været, eftersom de står midt i det hele og filmer den virkelighed, der er vilkåret, når man er soldat under en nation i krig.

Filmen skildrer en meget realistisk og brutal side af krigen, som vi formentlig alle kender til, men kun sjældent ser portrætteret i denne slags film. Man sidder rent faktisk og føler, at man ser en spillefilm al'a 'Platoon' eller 'Full Metal Jacket,' og flere gange tog jeg mig selv i at tænke, at nu skete det eller det, fordi det var det man kunne forvente af et filmmanuskript over dette tema. Men denne film har intet manuskript.

Det er en gengivelse af de voldsomme og beskidte oplevelser, som vores soldater i Afghanistans Helmandprovins dagligt lever med.

Der er i filmen adskillige kampscener, herunder den meget berygtede og med rette udskældte scene med 'likvideringen'. Sidstnævnte scene er voldsom ikke mindst fordi den blot bekræfter os i, at krig er en del af vores hverdag, og at den gør vores danske jens'er til kolde og kyniske kampmaskiner, der har svært ved at slippe rollen – selv når de har fri.

Kampscenerne er nærmest groteske, når man ser de danske krigere kæmpe mod fjenden. De er krigere, de er soldater og de er drengerøve, men det der virker mest grotesk er, at de reelt kun er små drenge, der er sendt ud på den utaknemmelige opgave at skabe fred og vinde lokalbefolkningens gunst – noget der tydeligvis ikke er uden vanskeligheder.

Man er nødt til at spørge sig selv, hvorfor disse drenge har meldt sig selv til denne tjans, og hvorfor de ofte vender tilbage selv efter at være blevet voldsomt såret.


Filmen minder på sin vis virkelig meget om sidste års Oscarvinder 'The Hurt Locker', der også handlede om krigens gru, og hvad krig gør ved de mennesker, der dagligt lever med den. Men hvor 'The Hurt Locker' er fiktion baseret på virkelighed, så er 'Armadillo' den skinbarlige virkelighed på godt og ondt, og det er faktisk ret skræmmende.

Uden at blive for politisk må man spørge sig selv, hvad vi laver i dette land, der har lidt så meget gennem årene. Hvorfor er Danmark pludselig en krigsførende nation, der ikke kæmper for at bevare og sikre danske grænser, men derimod på fremmed grund, mod en usynlig fjende på vej mod et prisværdigt, men også vagt og formentlig uopnåeligt mål.

Det kan man spørge om, og det kan man debattere. Det man ikke må glemme er, at disse drenge lever med krigen helt inde på livet, og uanset ens holdning til krigen og politikken bag, så er det med denne film klart, at vi skal bakke op om dem, også selvom flere af dem – måske de fleste – er i landet for spændingens og adrenalin-rushets skyld. De virker flere gange kyniske og nærmest kolde overfor at tage menneskeliv, men det er der vel intet at sige til?!

At være soldat i Helmand er en dobbelrolle, hvor man skal være lige dele soldat og lige dele ambassadør.

Filmen er et interessant studie og et spændende bekendtskab, men den siger os ikke så meget nyt. Vi ved godt, det vi ser. Dens nærmest mockumentary-agtige præg er et sjovt valg, og måske kunne det være interessant at have sammenklippet med interviews undervejs, så man lærte de unge soldater at kende, herunder måske høre lidt om, hvorfor de reelt var der og ikke mindst få at vide, hvad de barske oplevelser konkret sætter i gang af tanker hos dem.
Som filmen står nu er den et interessant debatindlæg og en solid gang underholdning, men den mangler at vise de mere menneskelige aspekter af soldaternes hverdag, i stedet for at fokusere så meget på kamphandlingerne, selvom netop disse scener er filmens stærkeste.

Som sagt er filmen skruet professionelt sammen med musik, håndholdt kamera i kampscenerne og med sjove påfund som orddefinitioner undervejs, når lingoen bliver for soldaterslangagtig. Det er alt sammen professionelt lavet og interessant, men filmen hæver sig aldrig over at være en actionfilm forklædt som dokumentar.

4/6 stjerner til Armadillo