90'ernes bedste film ifølge Gabriel

90'ernes bedste film ifølge Gabriel |  | Directed by  | | | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Contact (1997)

For nogen er 'Contact' verdens mest kedelige film. For mig er det en af verdens bedste film. Med sit intelligente manuskript af supertænkeren Carl Sagan rammer 'Contact' en nerve, i det verdenssamfund vi lever i, hvor tro og fakta ofte betragtes som to uforenlige størrelser, og hvor politiske og økonomiske interesser styrer verden på godt og ondt. Hyperintelligent film om det at være menneske og det at tro på noget, hvad enten det er religion eller som i filmen; Ellys håb om at skabe kontakt med udenjordiske væsener. Genial film for det tænkende menneske.

Funny Games (1997)

Tyske Michael Haneke sparkede i den grad tæppet væk under mig med 'Funny Games'. Med sin enkle opbygning og utallige brud på velkendte filmkonventioner lærte filmen mig – og forhåbentlig også andre – noget om den voldskultur på film vi som publikum dyrker og tager for givet. En virkelig ubehaglig film med et klokkeklart og meget relevant budskab.

Twelve Monkeys (1995)

En af de sidste årtiers bedste science fiction-film med et fantastisk plot, glimrende skuespillerpræstationer og et opfindsomt harmonikascore af Paul Buckmaster. En udfordrende film der tåler utallige gensyn. Terry Gilliams bedste?

Fight Club (1999)

'Fight Club' er én lang syngende lussing til den vestlige kulturs kapitalisme, materialisme og selvoptagethed. Sublimt iscenesat af David Fincher og lige så sublimt spillet af Brad Pitt og Edward Norton. Fræk, provokerende, tankevækkende. Hvad mere kan man ønske sig?

Eyes Wide Shut (1999)

Stanley Kubricks sidste film. En stemningsmættet menneskelig rejse ud i kærlighed, tillid, sex og lyst. Filmen er forbandet sexet, velspillet og opslugende. Et flot farvel fra en af vor tids største og mest modige instruktører.

The Talented Mr. Ripley (1999)

En ofte overset filmperle – iscenesat af nu afdøde Anthony Minghella. Konstant spændende med superb dialog, intens stemning og fremragende skuespillerpræstationer fra især Matt Damon, Philip Seymour Hoffman og Jude Law. Som en god roman er filmen umulig at slippe. Et mesterværk!

Silence of the Lambs (1991)

"Put the lotion in the basket". Jonathan Demme overraskede alle og tog Oscar-akademiet med storm, da han i 1991 gav os denne imminente thriller. Anthony Hopkins skrev sig ind i filmhistorien med sit portræt af Hannibal Lecter, og Jodie Foster viste os en skrøbelighed og styrke i filmens heltinde, der vækkede minder om Sigourney Weavers Oscarnominerede præstation i James Camerons 'Aliens' fra 1986. En klassiker, der ikke har mistet hverken stemning eller indvirkning siden den havde premiere for snart 20 år siden.

The Shawshank Redemption (1994)

Sentimental, manipulerende og publikumsleflende; jovist, men når det hele er skruet så forbandet godt sammen, gør det ikke spor. Rørende, barsk og yderst velspillet film om venskab, integritet og tålmodighed. En af de bedste Stephen King-filmatiseringer.

The Matrix (1999)

En milepæl på flere områder der dannede skole for mere eller mindre opfindsomme efterligninger – inkl. de to fortsættelser, der aldrig nåede etterens friskhed og intelligens. Ud over nyskabende effekter er filmen et udfordrende bekendtskab, der bedre end nogen anden film fra samme periode ramte tidens ånd.

Total Recall (1990)

Paul Verhoeven beviste med ‘Total Recall’, at ‘Robocop’ ikke blot var et heldigt skud i bøssen. Baseret på ‘We remeber it for you wholesale’ af Philip K. Dick styrede Verhoeven med sikker hånd Arnold Schwarzenegger gennem en af de mest kulørte og underholdende actionfilm, der nogensinde er lavet. Ud over nogle for datiden helt fantastiske effekter var filmen rent faktisk spændende, og det intelligente plot udfordrede og drillede publikum med sine mange metalag.

Boblere:
Braveheart, Dances With Wolves, Pulp Fiction, Sixth Sense, Festen, Leon, Forrest Gump.

0/6 stjerner til 90'ernes bedste film ifølge Gabriel