Sandheden om Tombstone

Sandheden om Tombstone |  | Directed by  | | | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Kurt Russel taler ud om Tombstones tilblivelse.

Da 'Tombstone' havde premiere i 1993 var der mange som åndede lettet op. Filmen havde været et helvede at få i kassen. Den oprindelige instruktør og manuskriptforfatter Kevin Jarre var blevet fyret, og manuskriptet skrevet om flere gange grundet pengemangel.

Hvad mange ikke ved er, at filmens instruktør George P. Cosmatos rent faktisk slet ikke instruerede filmen. Det gjorde Kurt Russel!

I et interview med True West Magazine fra 2007 afslørede Russel en hemmelighed han har holdt på siden 1993. En hemmelighed opretholdt af et løfte til Cosmatos om ikke at afsløre noget om filmens tilblivelse før efter Cosmatos død. Cosmatos døde i april måned 2005.

Kurt Russel: They wanted me to take over the movie. I said, “I’ll do it, but I don’t want to put my name on it. I don’t want to be the guy. I said to George [Cosmatos], “I’m going to give you a shot list every night, and that’s what’s going to be.” I’d go to George’s room, give him the shot list for the next day, that was the deal. “George I don’t want any arguments. This is what it is. This is what the job is.” Sly (Stallone) did the same thing with Rambo 2 with George. And I said to George, “While you’re alive George, I won’t say a goddamn thing.”

Da 'Tombstone' er en af mine absolutte yndlings westerns, og undervurderede Kurt Russel er en af mine yndlingsskuespillere, var det lidt af en "nyhed", jeg faldt over på Wikipedia i forbindelse med filmens nylige udgivelse på blu-ray. Tænk engang; Russel har instrueret 'Tombstone', som ikke kun er en vanvittigt underholdende film, men som også indeholder nogle forbandet gode skuespillerpræstationer.

Val Kilmer, som ellers ikke er min kop te, spiller f.eks. en fremragende Doc Holliday. Hans hypnotiske fremstilling af den sygdomsramte smooth talker er intet mindre end eminent, og er i mine øjne en af de mest mindeværdig anti-helte i Hollywoods historie. At han og Russel samtidig formår at skabe et ikke kun troværdigt, men også rørende venskab mellem Holliday og Earp skader heller ikke ligefrem filmen. Holliday skulle ellers have været spillet af Willem Dafoe, men ham ville studiet ikke give dem lov til at bruge. Som Russel udtrykker det i inverviewet:

"He would have been phenomenal. But they came back, told Kevin Jarre, “Nope. You can go with Val Kilmer, but not Dafoe.” So we said, “We love Val Kilmer!” (Laughs) One of those things."

Rollen som Wyatt Earp spiller Kurt Russel med så meget rå styrke, at han fremstår som en regulær naturkraft i flere af filmens scener. "You tell 'em I'M coming… and hell's coming with me, you hear?…".

I interviewet kommer det frem, at flere manglende scener fra filmen rent faktisk stadig eksisterer – opbevaret i Russels garage – og at Russel da ikke er 100% afvisende overfor ideen om at sætte sig tilbage til klippebænken og lave det ultimative Kurt Russel Director's Cut af Tombstone. Vi krydser fingre!

Interviewer: So why don’t you reconstruct it?
Russel: ’Cause I got a life. Someday I may do it. But I’d need to go back to the script, back to all my notes, have to find my notes—You know what I found the other day?—’cause I’m movin’ stuff—I found the last scene I wrote, the scene between Wyatt and Doc. The hospital scene. …all that stuff is put away in my garage, including an interesting scene that shows a deeper relationship between Wyatt Earp and the cowboys. Who knows?—maybe sometime….”

Fakta og citater er lånt fra artiklen The "Western" Godfather, som du kan læse i sin fulde længde på True West Magazine.

0/6 stjerner til Sandheden om Tombstone