The Imaginarium of Dr. Parnassus analyse

The Imaginarium of Dr. Parnassus analyse |  | Directed by  | | | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Her på filmkorn.dk er vi overbeviste om at størstedelen af det danske anmelderkorps, slet ikke har forstået filmen. Vi har derfor lavet en lille analyse af filmen, som mest af alt er for dem, der har set filmen. Da analysen indeholder spoilers, skal du således ikke læse den, med mindre du har set filmen. Læs anmeldelse af filmen her

SPOILERS SPOILERS SPOILERS

Terry Gilliams film er altid film med mening og dybde, underliggende metaforer og temaer, hvilket er årsagen til, at de ofte giver stof til eftertanke og kræver mere af biografgængeren. I denne anmelders bog er dette en klar styrke.

The Imaginarium of Dr. Parnassus er ingen undtagelse fra denne regel, da filmen er én lang lektion i underbevidsthedens kringelkroge.

Nedenstående er mit bud på, hvordan filmen skal tolkes.

Som udgangspunkt har vi at gøre med en film, der handler om en enkelt person – Dr. Parnassus spillet af en aldrende Christopher Plummer.

På overfladen foregår filmen i to universer, den virkelige verden (inspireret af tonen i bl.a. Gilliams egen '12 monkeys') og den fantasiverden, det magiske spejl giver adgang til.

Men filmen foregår reelt kun et sted, og det er i Dr. Parnassus’ eget hoved, hvor hans tanker kredser om de valg han har truffet gennem livet, de fejl han har begået og hans (mistede) forhold til sin elskede datter. Han er alkoholiker og har smidt sit liv væk pga. druk, hor og kriminalitet.

Heath Ledgers rolle er en ung udgave af Dr. Parnassus der formentlig, som filmen også viser, har lavet noget bedragerisk kriminalitet, der har gjort, at han mister alt, herunder penge, velstand, anseelse og – ikke mindst – forholdet til sin datter, som han har opdraget siden moderen døde i barselssengen.

Heath Ledgers ankomst i filmen (og dermed i Parnassus’ underbevidsthed) er begyndelsen til en tankerække, hvor den gamle Parnassus overvejer sit liv og sine fejl. Hele filmen drejer sig om den gamle Parnassus’ ønske om at bevare kontakten til sin datter, der efter filmens præmis er lovet ud til Djævlen når hun bliver 16 år gammel. Dette er en klar allegori over det tidspunkt, hvor Parnassus i sit virkelige liv mister kontakten til hende, og han kæmper febrilsk for at fastholde hende i tidspunktet før dette sker.

De tre skuespillere Johnny Depp, Jude Law og Colin Farell spiller ligeledes aspekter af Heath Ledgers figur, og dermed Parnassus’ personlighed.

Depp er den veltalende, flotte og intelligente Parnassus, Law spiller spasmageren, fidusmageren og narren Parnassus, mens Farrels figur er playboyen, et rent ID-produkt af Parnassus’ underbevidsthed. Tilsammen udgør de den hele Parnassus, der gennem filmen slås med sine valg i et forsøg på at træffe valget på ny.

Tom Waits spiller djævlen Mr. Nick, og hans figur symboliserer fristelsen, Parnassus’ personlige ærgerrighed og egoisme, og det er det aspekt af Parnassus’ personlighed, der koster Parnassus så dyrt, at han til sidst, som filmen ender med, er alene, slidt og forsøger at sælge papudgaver af det opdigtede fantasifoster, der er imaginariet.

Filmens afslutning viser med al mulig tydelighed, at Parnassus følger sin datters liv på afstand, da han står sølle, trist og fuld af fortrydelse og kigger ind ad vinduet til den restaurant, hvor datteren sidder med sin mand (i øvrigt samme person der gennem hele filmen har været med som Anton, og som attrår datteren og som hele tiden forsøger at beskytte datter og far fra Ledgers’ (Parnassus') karakter. Datteren og svigersønnen sidder hyggeligt med deres søn, det barnebarn, som den gamle Parnassus heller ikke har kontakt med.

Her bliver det tydeligt, at skuespilleren, der spiller datteren, er ældre end den alder (12 år), Parnassus forsøger at fastholde hende i. Her er hun voksen (det er samme skuespiller!), og når man ser Parnassus stå udenfor kan man se, at hans tøj er et laset, hvidt jakkesæt, magen til det jakkesæt, som Ledger (og de øvrige 3 skuespillere!) er iklædt i ung udgave.

Han står således udenfor restauranten og kan se resultatet af sine fejl med et brændende ønske om at genoptage kontakten, mens den lille dværg, der formentlig symboliserer hans egen selvopfattelse, gør ham opmærksom på, at det tog er kørt, og at hans valg for evigt har kostet ham det, han holdt aller mest kært.

Filmen ender med, at vi ser den gamle Parnassus, måske klogere, mere afklaret og klar til at møde enden, tage fat på de sidste år af sit liv som sælger af papimaginariummer til børn. Måske afklaret med, at han dør alene, at valg i livet kan koste dyrt, og at man derfor skal vogte sig for at begive sig ind på egoismens sti (I Gilliams univers: druk, hor og kriminalitet) for i stedet at fokusere på de nære værdier, der især i livets sidste fase er dyrebare.

En smuk og dyb film, der efterlader mange tanker og som kræver et snarligt gensyn!

SPOILERS slut

0/6 stjerner til The Imaginarium of Dr. Parnassus analyse