Røven af 1980'erne

Røven af 1980'erne |  | Directed by  | | | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger og Gabriel

Velkommen til årtiet, hvor ”røv” var det mest brugte ord i danske filmtiteloversættelser.

Læs også artiklen om 'De barske 70’ere' her

Trenden fra slutningen af 1970’erne med High-Concept film fortsatte ind i 1980’erne, hvor konceptet for alvor blev slået fast.

De personlige film som kom fra hjertet, blev skubbet til side af blockbusteren, der var blevet introduceret med værker som 'Jaws' (1975) og 'Star Wars' (1977).

Blockbusteren blev det nye mål for mange filmselskaber, som øjnede chancen for at tjene enorme summer. Efter det gyldne filmårti i 1970’erne, blev filmene i 80’erne således mindre eksperimenterende og originale, og fokuserede mere og mere på de skabeloner, man tidligere havde haft succes med. Manuskriptforfattere og instruktører blev bedt om at skabe film til det brede publikum med brug af den nye guldkalv; special effects.

Denne model førte til en ny mentalitet, hvor alt blev sat ind på at lave den næste store eventfilm, som kunne lokke folk i biografen med fantastiske special effects og som på trods af, at de kostede en formue at producere, havde potentialet til at indbringe 10 gange så meget. Store navne blev castet, blot fordi de var store navne, med Arnold Schwarzenegger – som det bedste (værste!) eksempel – og film blev lanceret på oplagte tidspunkter så som jule- og vinterferie, hvor kampen om pladserne derfor var hård og trang.

I denne sammenhæng bliver Steven Spielberg ofte krediteret som manden bag blockbusteren, men rent faktisk står han ikke alene om dette fænomen. Producerparret Don Simpson og Jerry Bruckheimer var de første, der forstod at tale direkte til teenagepublikummet ved at overføre rammerne fra den nye tv-station MTV til filmproduktion. Deres film bar således ofte præg af at være larmende, actionorienterede, simple film med masser af one-liners, der gang på gang trak folk i hobetal til biograferne. Deriblandt 'Beverly Hills Cop' (1984) og 'Top Gun' (1986). Alle film, hvor soundtrack, ungdommelig humor og action blev brugt allermest effektivt og kalkuleret.

Det var dog Steven Spielberg og George Lucas, der stod for årtiets mest indtjenende og anerkendte film i form af 'Raiders of the Lost Ark' (1981), 'Return of the Jedi' (1983) samt ikke mindst børneklassikeren 'E.T. – The Extra Terrestrial' (1982). Men også andre instruktører var med på blockbuster-beatet, så som Ivan Reitman med 'Ghostbusters' (1984) og Robert Zemeckis med 'Back to the Future' (1985), der alle var kæmpesuccesser, og som alle uden undtagelse førte til diverse mere eller mindre heldige fortsættelser.


Men et er de mange 80'er-film, der byggede på special effects. En anden kategori der også havde stor succes i 80'erne, var de utallige komedier, der emmede af politisk ukorrekt humor.

Med danske titler som 'Røven af 4. division' (1981), 'Røvtur på 1. klasse' (1987), 'Røven fuld af penge' (1980) var stilen li'som lagt og folk strømmede i biografen for at se disse film. De fleste af dem er glemt i dag, men der var skam også komedier, som formåede at indtjene masser af penge, samtidig med at de opnåede stor anerkendelse hos både publikum og kritikere. 'Trading Places' (1983) var f.eks. med til at sende Eddie Murphy, Dan Aykroyd og Jamie Lee Curtis op til stjernerne, og er i dag at betragte som en klassiker. Det samme kan siges om 'Ghostbusters' (1984), der blev så stor en succes, at den ikke kun var en blockbuster, men et fænomen.

Ud over komedierne levede selvtægtsfilmene godt i 80'erne. Det er svært at holde styr på, hvor mange film med titlen 'En mand… ser rødt, går amok, tyller bajere' og så videre, der dukkede op i enten biografen eller på videohylden i 80'erne. Som oftest film skåret over samme læst: nogle uskyldige mennesker slåes ihjel i indledningen, hvorefter en mand med et kæmpe arsenal af våben opsøger de formastelige for at aflive dem en efter en. Hvem der startede denne bølge af film vides ikke, men Clint Eastwood og Charles Bronson er de mest kendte frontfigurer.

Set i bakspejlet er det positivt, at flere af de nævnte film, som i dag er at betragte som klassikere, også med nutidens øjne fremstår som velproducerede film med stærke personer og plots, der ikke udelukkende hviler på special effects. Det er muligt, at det unge popcorn-publikum havde den største indflydelse på de film, der fik premiere i 1980'erne, men ikke desto mindre kom der flere fine film ud af dette årti. Ser man f.eks. på listen over de film, der vandt en Oscar i kategorien bedste film, var det titler som 'Driving Miss Daisy' (1989), 'Terms of Endearment' (1983), 'Platoon' (1986) og 'Gandhi' (1982) der løb med statuetten. Alle film der fokuserede på den menneskelige og vedkommende historie.

80'erne er samtidig også det sidste årti, hvor Hollywood var i stand til at spytte stort anlagte mainstream film ud, som fangede essensen af det bedste ved Hollywood uden at det endte i selvparodi og hyldester til andre film, og hvor det hele stadigvæk føltes friskt.

0/6 stjerner til Røven af 1980'erne