JCVD

JCVD | Gaumont | Directed by Mabrouk El Mechri | 2008 | 97 min | IMDb

Filmanmeldelse af Asbjørn

Jean-Claude Van Damme viser nye sider af sig selv i original film – om ham selv.

Jean-Claude Van Damme er kendt for at bruge sin muskuløse krop og mange års kamptræning til at kaste rundt med folk i sub par actionfilm. Han slog for alvor igennem i 1988 med Bloodsport, og de fleste af hans film er på samme niveau, nemlig rendyrket action- og kampsportsfilm.

I J.C.V.D. spiller Van Damme sig selv. Filmen forgår mest i Belgien, hvilket vil sige, at filmen primært foregår på Fransk, som er Van Dammes modersmål. Det, at Van Damme får lov til at tale sit originale sprog, gør at han føles meget mere naturlig og virkelig end han plejer. De andre skuespillere er primært fra Belgien og Frankrig, og komplet ukendte efter Hollywood standard. Det er ikke fordi de klarer det dårligt, men der er ikke så meget plads til dem.

Hvem spiller så bedst? Ja, I tror det næsten ikke, men Jean-Claude himself leverer et fremragende stykke skuespil, og han har specielt én monolog, der bryder med alle forventninger og antagelser om hans evner. Jeg så det ikke komme, også selvom jeg havde hørt rygter om det før jeg så filmen, og jeg er meget imponeret. Desuden skal det siges at en stor del af dialogen er improviseret, og at Van Damme har fået frie tøjler til at lave om i replikkerne.

Selve filmen er bygget meget specielt op. Det er en form for drama, men har også noget mocumentary i sig. Filmen er meget speciel, og den bryder den fjerde væg, altså væggen ud til virkeligheden, i blandt andet Jean-Claudes monolog, hvor han taler direkte til kameraet. Hele filmen er optaget med sparsomt lys, og billedet er underligt. Nogle gange er kameraet holdt skævt, eller det ryster, andre gange er det helt klassiske optagelser.

Handlingen kommer i forskellige bidder, og det er først omkring midten af filmen man rigtigt forstår, hvad der forgår. Ud over det får man en del flash-backs, hvor man får mere at vide om J.C.V.D.s (rollen i filmen) problemer tilbage i USA. Det er sådan set lige meget om baggrunden for J.C.V.D. er den sammen som Jean-Claude Van Damme, fordi han gør den ægte igennem skuespillet, og selvom baggrunden ikke er helt identisk med hans eget liv, kan der ikke være meget tvivl om manden har noget personlig erfaring af en eller anden slags med i baggagen.

Alt i alt må J.C.V.D. siges at være en overraskende, anderledes og ikke mindst velspillet film. Jeg har ikke meget negativt at sige om den, pånær den underlige belysning og de skæve kameravinkler, der er lidt i overkanten og forstyrrer.

5/6 stjerner til JCVD