Food Inc.

Food Inc. | Magnolia Pictures | Directed by Robert Kenner | 2008 | 94 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Velkommen til virkeligheden.

Filmens mission: At få dig til at vælge bæredygtig, nærende og miljørigtig mad frem for masseproduceret, usund og miljøsvinende mad. At oplyse dig om at du som forbruger har et valg, og at vi sammen har langt større magt, end man umiddelbart skulle tro.

'Food Inc.' kommer med den påstand, at vi i de sidste 20 år har effektiviseret vores madindustri så meget, at vi har tabt den gode kvalitet på gulvet med folkesygdomme, forringet dyrevelfærd og miljøsvineri til følge. I løbet af filmens små 90 minutter kommer forbrugere og eksperter med argumenter, der skal underbygge denne påstand samtidig med, at diverse producenter og landmand kommer med forklaringer på, hvorfor de har valgt at masseproducere mad.

Det handler om penge.

Penge spiller imidlertid ikke kun en rolle for producenterne, men også for forbrugerne, som især i USA er ramt af fuldstændig forskruede priser på madvarer. En broccoli er f.eks. dyrere end en hamburger fra den lokale McDonalds, hvilket de mindrebemidlede befolkningsgrupper, der ikke har råd til at købe den sunde mad, i den grad må bøde for i form af diverse folkesygdomme.

'Food Inc.' er en forholdsvis afdæmpet dokumentarfilm, der formidler sit budskab på en fin og velargumenteret måde, hvor alle får en chance for at komme til orde. Der er således ingen pompøse Michael Moore-agtige taler eller smarte events, som udstiller eller gør en bestemt gruppe til grin. Alligevel lægger den sig op af Michael Moores stil, for der er ingen tvivl om, hvilken side filmens skabere holder med. De opfordrer explicit alle forbrugere til at tage affære og bruge maddemokratiet som det våben, der skal få de griske producenter til at lægge deres produktionsstil om og begynde at lave god, nærende mad, som alle har råd til.

Der tilføjes på ingen måde noget nyt, som den bevidste forbruger ikke vidste i forvejen, men det er måske heller ikke nødvendigt, når det den har at sige, er så relevant og evigt aktuelt. Lad os så bare håbe, at den bliver set af de mennesker, der har brug for at se den, og ikke kun af de gamle hippier, som har råbt vagt i gevær i flere årtier.

Personligt er jeg stor tilhænger af økologi og dyrevelfærd, så filmens pointe er lige vand på min mølle. Det er således herligt, at se en økologisk landmand, der lever i harmoni med sine dyr og afgrøder, og det er uhyggeligt at se køer, hvis ben er så misdannede, at de knapt nok kan gå, eller kyllinger der vokser så hurtigt, at deres ben ikke kan bære deres egen vægt.

Husk at stemme når du køber mad!

Filmen vises i udvalgte biografer onsdag den 5. maj 2010. Læs nærmere på DOX:BIO.

Eller på DVD, hvis du som jeg ikke kunne vente. Vær opmærksom på at DVD’en er kodet til region 3 (uden danske tekster), så du skal have en regionsfri afspiller, for at kunne se den.

Missionen er lykkedes.

4/6 stjerner til Food Inc.