Fighter

Fighter | Angel Films | Directed by Natasha Arthy | 2007 | 90 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Vellykket dansk ungdomsdrama med noget på hjerte.

Traditioner brydes, og sød musik opstår!

Natasha Arthy (‘Mirakel og ‘Se til venstre, der er en svensker’) har med denne film for alvor sat sit præg på den danske filmscene.

Filmen er en flot udført perle, hvor alle skuespillere leverer en imponerende, underspillet og helt igennem troværdig præstation. Der veksles i dialogen mellem dansk, engelsk og tyrkisk, hvilket gør filmen interessant, idet dens budskab om kultur og tradition også bæres i sproget.

Filmens 17-årige hovedperson Aicha, fremragende portrætteret af Semra Turan, er midt i en klassisk konflikt.

Hun har tyrkisk baggrund, og hendes kærlige forældre ønsker kun det bedste for hende, men faderen, der er familiens patriark, kender ikke andet end de gamle tyrkiske familiemønstre, og han ønsker for alt i verden ikke, at hans døtre og søn ender som ham, ufaglært og slidt. Hans børn skal være læger, koste hvad det vil, og de skal respektere deres kulturarv.

I glimt ser man Aicha kæmpe mod en unavngiven sortklædt fjende, og gennem filmen går hun fra at være offer i disse dueller til at tage kampen op og til sidst vinde. Hun kæmper mod sig selv og sin kultur, som på mange måder er en hæmsko for hende, især fordi hun forelsker sig i en dansk dreng, hvilket bestemt ikke er noget, der passer ind i de gamle værdier, hun ved faderen står for.

Filmen portrætterer Aichas (og i høj grad hendes families!) konflikt på en sober og underspillet facon, og filmen formår at være både morsom, rørende og følelsesmæssigt engagerende.

Der er tale om simpel filmkunst, hvor billederne er smukke og naturlige optagelser fra Nørrebro. Filmens filmografi fanger perfekt den stemning, der er på Nørrebro og, går jeg ud fra, rammer også plet i forhold til portrætteringen af kulturskellet mellem traditionel muslimsk tankegang og moderne dansk opførsel.

”Fighter” er en film om at følge sine drømme, med respekt for såvel kulturelle bånd som egne ønsker om at finde lykken midt i det kaos, der er teenage-livet!

Og så er kampscenerne i øvrigt utroligt flot koreograferet!

4/6 stjerner til Fighter