The Men Who Stare At Goats

The Men Who Stare At Goats | BBC Films | Directed by Grant Heslov | 2009 | 94 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

The Dude, Jedi-krigere og en masse geder i veloplagt amerikansk satire.

Bob Wilton: So what you're saying is that… you, are a uh… psychic spy?

Lyn Cassidy: A Jedi Warrior.

Med et stjernespækket og ekstremt veloplagt cast fortæller 'The Men Who Stare at Goats' om den amerikanske hærs forsøg med at skabe paranormale supersoldater. Journalisten Bob Wilton (Evan McGregor) får i vor tid nys om dette projekt, som fandt sted i 1980'erne, og beslutter sig for at forfølge historien. Det leder ham til Irak, hvor han møder den måske pensionerede supersoldat Lyn Cassidy (George Clooney), der er på en mission han endnu ikke ved, hvad går ud på, og som muligvis slet ikke eksisterer.

Gennem Lyn får vi via flashbacks fortalt historien om general Bill Django (Jeff Bridges), der under en mission i Vietnam fik en åbenbaring, som ledte til skabelsen af hippie-hæren The New Earth Army. Den nye hærs mål var at skabe supersoldater (Jedi-krigere) i stand til afvæbne fjenden med kærlighed og god karma. Nå ja, og at lære dem at dræbe (geder) med tankens kraft, da projektet begynder at skride. Alt sammen finansieret af den amerikanske hær, der måske ikke ligefrem troede på det paranormale, men som ikke turde at forspilde en chance, hvis nu det skulle have noget på sig – og hvis nu russerne skulle være i gang med det samme.

…'The Men Who Stare at Goats' er absurd, skæv, intelligent og virkelig morsom. Samtlige skuespillere har tydeligvis moret sig under indspilningerne, og er i et med deres dejligt underspillede karakterer.

George Clooney viser endnu engang sit store komiske talent, og Stephen Lang som de fleste vil genkende fra 'Avatar', er intens og morsom som brigade general Dean Hopgood, der har lidt problemer med at gå gennem vægge. I rollen som Bill Django spiller Jeff Bridges en syret udgave af The Dude fra 'The Big Lebowski', og det siger ikke så lidt om den karakter!

Midt i al komikken gemmer der sig en fin lille anti-krigsfilm, der stiller skarpt på krigens absurde væsen og de ofre den kræver. Krig handler nemlig ikke kun om dem-mod-os, men om almindelige mennesker, der allerhelst vil leve et normalt liv. Et liv der bliver smadret af krige udtænkt af mænd i jakkesæt med skumle bagtanker. Filmen tør med andre ord at være kritisk overfor USA's intervention i bl.a. mellemøsten, hvor primitive torturteknikker og arrogant fremfærd giver et fejlagtigt billede af den jævne amerikaner. Dette kommer ganske fint til udtryk i en scene med Lyn og en arabisk mand ved navn Mahmoud, der begge undskylder på deres lands vegne: Alle muslimer er ikke terrorister og kidnappere, og alle amerikanere er ikke arrogante, profitsøgende kynikere, der smadrer hele lande for at kunne opbygge dem igen og dermed tjene kassen.

'The Men Who Stare at Goats' lægger sig i kølvandet på koldkrigssatiren 'Dr. Strangelove' og behandler med humor, intelligens og indsigt vor tids globale trussel; terrorisme og profitkrige.

4/6 stjerner til The Men Who Stare At Goats