Paranormal Activity

Paranormal Activity | Blumhouse Productions | Directed by Oren Peli | 2007 | 86 min | 99 min (extended version) | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Minimalistisk gyser er oprigtigt skræmmende.

‘Psycho’ gjorde det i forhold til brusekabiner, ‘Candyman gjorde os bange for vores spejle og nu har denne film sørget for, at vores soveværelser ikke længere kan betragtes som sikre!

Vi følger et ungt kærestepar, hvor den kvindelige part har problemer med et væsen, der har forfulgt hende siden hendes barndom. Parret beslutter sig for at forsøge at dokumentere dette væsens bevægelser ved at filme deres soveværelse, mens de sover. I starten er det sjovt, men som filmen skrider frem bliver væsenet mere og mere aggresivt, og i takt hermed mere og mere farligt!

Parret spilles troværdigt af de to skuespillere, og filmen tager sig fin tid til at bygge såvel forholdet mellem de to op som at bygge stemningen op. Man er med fra starten og følger med i takt med, at parret bliver mere og mere skræmte!

En af faldgruberne i denne type film er, at den hurtigt forfalder til chokeffekter og skrider til drabelige, blodige scener, inden man som tilskuer er kommet ind i stemningen.

Med dens beskedne budget formår denne film dog at skabe en helt igennem uhyggelig, utryg og tryggende stemning, og flere gange løber det koldt ned af ryggen, når filmen med meget simple virkemidler lader seeren forstå, at noget farligt at til stede sammen med de to hovedpersoner.

Virkemidlerne er som sagt simple, og selvom der er masser af chokeffekter, så er denne films klare sejr som sagt, at den formår at skabe en stemning uden blod, larm og høj musik.

Chokeffekterne skal være der, ellers ville vi være skuffede, men denne type film virker kun, hvis man som tilskuer mellem chokeffekterne også er nervøs og angst, og det lykkes i høj grad.

Når man kobler dette sammen med en troværdig og underspillet humor, en tilpas spilletidslængde og nogle overraskende og voldsomme scener, så har man et hit, ikke bare økonomisk!

Billederne er – som dens klare inspirationskilde ”Blair Witch Project” – grynede liveoptagelser med dogmeagtige bevægelser og realisme i højsædet, men det virker godt og bidrager til stemningen.

Du kan roligt gå ind og se denne film og forvente et godt gys, og ikke mindst forvente at være på stikkerne igennem store dele af filmen!

En ting er sikkert. Du vil aldrig se på sengetøj på samme måde igen!

4/6 stjerner til Paranormal Activity