Avatar

Avatar | Twentieth Century Fox Film Corporation | Directed by James Cameron | 2009 | 162 min | 171 min (special edition) | 178 min (extended cut) | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Verdens dyreste film har noget på hjerte.

James ”The King” Cameron har en god grund til at være den – efter sigende – arrogante skid han er : HAN LAVER FEDE FILM!

Denne film har været adskillige år undervejs, men først nu har instruktøren vurderet, at den verden, han ønskede at skabe, rent faktisk kunne skabes så realistisk, at man troede på den. Og det har han gjort, koste hvad det ville – og det var ret meget!
Det er farligt at lave dyre film, og dette er verdenshistoriens hidtil dyreste film. Denne type højbudgetfilm skal for at være succesfulde (det er dollars på bundlinjen vi snakker om her!) appellere til stort set alle biografgængere og lave en milliard dollars i biograferne. Og det er uanset historie, plot osv.

Men der kan filmmæssigt gå rigtig meget galt, og man ender ofte med store dyre spektakler uden substans (ja, undskyld ‘2012’, der var du igen!) og uden nogen form for engagerende historie.

Avatar falder ikke i denne fælde!

Tværtimod formår James Cameron en gang for alle (i hans første spillefilm siden 'Titanic' fra 1997) at skabe et visuelt mesterværk, der tager os med på en rejse, vi ikke har været på siden Star Wars (de originale!) og Ringenes Herre filmene, der begge som filmserier var banebrydende og nyskabende!

Vi kræver WOW-faktor, hvad angår effekterne, men vi kræver også en historie med nogle figurer, som vi kan relatere til!

Historien? Ja, den er simpel!

Soldaten Jake Sully, spillet af en overbevisende Sam Worthingthon ('Terminator : Salvation') bliver sendt på en mission på den eksotiske planet ”Pandora” for at overbevise den herboende blå-hudede krigerrace Navi'erne om, at det er en særdeles god idé at lade menneskerne føre minedrift på planeten i jagten på et særligt kostbart mineral.

At det samtidig vil redde jorden og dens befolkning, der har drevet så meget rovdrift på deres egen planet i en sådan grad, at det er gået galt (i disse økotider ganske aktuelt!), er noget der ikke fokuseres så meget på i forhandlingerne!
Og at det kan gøre nogle mennesker enddog meget rige bliver perfekt beskrevet i en scene, hvor Giovanni Ribisi stjæler billedet som ond miljødræbende kapitalist-virksomheds-fyr med dollartegn i øjnene.

Da mennesker ikke kan overleve i Pandoras atmosfære, skal Sullys bevidsthed overføres til en såkaldt Avatar (en kunstigt fremavlet krop af en af de indfødte navi'er) for at få missionen, der i bund og grund er en fjendtlig overtagelse af planeneten, til at virke mere venlig!
Mand forelsker sig i pige, mand er delt mellem to verdener, mand vælger, men lidt for sent, og herefter begynder folk at dø med hjælp fra kæmpe, flammekastende, robotmaskiner… og dinosauere… og sten og geværer!

Korrekt, plottet skal vi ikke dvæle ved længe. Det er simpelt, det er set før og det er i høj grad her, en film som denne kan fejle (”2012” og ”Transformers”, jeg mener jer!)…

Men Camerons styrke som instruktør er, at han går så meget i detaljer med alting, at han er inde over alt fra skuespil, musik, instruktion, effekter osv. og derfor laver dyre, larmende spektakler MED substans.


Selvom det er en simpel historie, så både rører, glæder, morer og skræmmer den os, selvom vi har "set" den før, simpelthen fordi håndværket er så godt!

Historien, simpel og naiv som den er, reddes af flot skuespil på alle pladser, fantastiske kampscener og action, som kun Cameron kan give os! Det tunge økobudskab er tydeligt, men vi føler med det naturfolk, menneskene er ved at tvangsflytte (sagde nogen indianerne/Grønlændere?!?), og vi bliver vrede på deres vegne og føler deres frustration og smerte i takt med at deres hjem ødelægges.

Vores kendskab til folket ses igennem Jake Sully, og filmen tager sig fin tid til at opbygge venskab/kærlighedsforholdet i filmen, og man skifter langsomt side ligesom Sully gør. Det er flot filmarbejde og det er en flot film!

Den kvindelige actionheltinde, som efterhånden må siges at være Camerons trademark som instruktør, er også til stede i Avatar. Tidligere har Sigourney Weaver og Linda Hamilton udødeliggjort stærke, kvindelige heltinder (Alien-serien og Terminator serien respektivt), og nu gøres de selskab af den ofte undervurderede Michelle Rodriquez, der har en lille, men markant rolle som bad'ass heltinde samt Zoe Saldana i hovedrollen som den smukke, stærke og retfærdige Neytiri.

Mht. effekterne, så er der skrevet mangt og meget om dem, og det hele passer!


Det er sindsygt, det er vildt og det er livagtigt i en sådan grad, at man ikke kan undgå – allerede af den grund – at blive hevet ind i den verden, Cameron inviterer os ind i.

Hvis du var en af dem, der hånede den første trailer eller generelt var lidt bange for, at navi'erne fremstod kunstige og livløse, så bliver du meget positivt overrasket og meget tilfreds med det endelige resultat! I den 3D-udgave denne anmelder så, bliver man indhyllet i en verden, der er så perfekt, som man kan ønske sig, og den omslutter dig i en sådan grad, at du tror fuldt og fast på alle skabninger, træer og insekter, du omgives af i løbet af filmens spilletid.

Det er magisk!

Denne film vil for altid ændre dit syn på filmmediet på grund af dens banebrydende og flotte CGI, der bruges til at skabe den 100% realistiske verden samt 3D-delen, der bruges til at skabe dybde i billederne frem for platte in-your-face effekter. Selvom historien er medrivende, actionscenerne fejende flotte og skuespilsdynamikken ”spot-on”, så er det nu engang effekterne, der giver denne film en velfortjent plads i filmhistorien sammen med klassikere som Star Wars, Blade Runner og Alien!

Og så er det let at tilgive det allestednærværende ”vi-er-alle-en-del-af-naturen” budskab, uanset hvor sandt det måtte være!

Årtiets actionbrag.

5/6 stjerner til Avatar