A Serious Man

A Serious Man | Focus Features | Directed by Ethan Coen, Joel Coen | 2009 | 106 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Humoren er underfundig, intelligent og underspillet i endnu et mesterværk fra Coen-brødrene.

Er livet et prædestineret forløb, hvor svarene kan søges hos højere magter, og kan ansvaret derefter fralægges den enkelte?

Det er ikke småting, brødrene Coen takler i denne lille perle af en film, hvor folkene bag tidligere store værker som "Fargo", "No Country for Old Men" og ikke mindst den geniale "The Big Lebowski", igen drager os ind i deres helt specielle univers med skæve eksistenser og sjove vinkler, og igen tvinger os til at forlade salen med noget at tænke over!

For denne film er ligesom brødrenes tidligere film spækket til bristepunktet med sart og underspillet symbolik, der ikke som i mange, især amerikanske, film bankes i med syvtommersøm, men derimod leveres med lethed og finesse i en sådan grad, at man undervejs er nødt til at tænke over, det man ser!


Det er spændende filmunderholdning, og livets store spørgsmål tackles på en underfundig og unik vis, som kun brødrene Coen kan.

Hovedpersonen i filmen har et liv, der bryder sammen, bid for bid mens vi ser på, stille og roligt, og dette til trods for, at han forsøger at være "a serious man", der gør, hvad der kræves af ham.

Alligevel står problemerne i kø, og der er ingen hjælp at hente hos de religiøse overhoveder, i dette tilfælde jødiske, idet filmen handler om det jødiske samfund.

Vores hovedperson forsøger at få svar på, hvorfor alle disse genvordigheder rammer netop ham, og gang på gang støder han ind i religiøse floskler, flere problemer og især sin egen frustration over livet, som burde køre for ham!

For hvorfor sker forfærdelige ting for gode mennesker? Kan man gøre noget ved det? Hvem er skyld i det? Og hvad er livets enkleste læresætning?

Svaret er, efter denne anmelders simple opfattelse, at "shit happens", også for gode mennesker.

Spørgsmålet er så bare, hvordan man håndterer det, og hvordan man kommer videre!

Filmens humor er i top, og aldrig har det været så sjovt at se en mand gå i opløsning (eller en mand dø af et hjertestop!), og selvom dette må siges at være den "mindste" af Coen Brødrenes film i nyere tid, så er den efter denne anmelders opfattelse klart blandt det "største", når det gælder filmkunst!

Jeg lover, at du går fra salen med masser at tænke over, og det er den bedste oplevelse, man kan få i en biografsal.

Det bliver simpelthen ikke bedre end dette!

6/6 stjerner til A Serious Man