Pigen der legede med ilden

Pigen der legede med ilden | Nordisk Film | Directed by Daniel Alfredson | 2009 | 129 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

En helt igennem kedelig affære.

'Mænd der hader kvinder' var en velproduceret, men også lettere forudsigelig film, hvis styrke lå i dens gennemarbejdede historie, og dens svaghed i det alt for gennemskuelige plot, hvor fejlcastede skuespillere afslørede vigtige handlingsforløb.

Filmen havde dog en god og trykkende atmosfære, som var med til at drage tilskueren ind i dens univers, og var langt hen af vejen en ganske god underholdningsfilm af den slags Hollywood spytter ud på stribe.

Nu er tiden så kommet til 'Pigen der legede med ilden' fra Stieg Larssons ufrivillige trilogi, og jeg kan slet ikke få armene op. Hvad hulen gik der galt?

Fra den første films stemningsfulde billeder, nogenlunde interessante karakterer og klare narrative fortællestil, er man overladt til et fladt tv-agtigt format. Plottet er så rodet og uinteressant, at jeg på baggrund af bøgernes store fanskare, må kaste skylden over på Daniel Alfredssons uinspirerede instruktion. Det har hele tiden været planen, at fortsættelserne skulle laves direkte til tv, men det er ikke nogen undskyldning for denne fesne omgang.

Historien bider sig aldrig rigtigt fast, og karakterudviklingen er håbløs, hvilket jeg har svært ved at forestille mig kan være tilfældet i bogen. Filmens klimaks, som jeg naturligvis ikke vil afsløre her, er ligeledes underligt mat, som om luften allerede er gået af ballonen i de foregående scener.

Flere steder er filmen endda ufrivilligt komisk – filmens hovedhåndlanger mangler således kun jerntænderne for at ligne og opføre sig som Jaws fra James Bond.

Alt i alt en underlig flad fornemmelse, der kommer til stå skidt sammen med 'Mænd der hader kvinder', når den uundgåelige trilogiboks kommer på markedet.

2/6 stjerner til Pigen der legede med ilden