Capitalism: A Love Story

Capitalism: A Love Story | Overture Films | Directed by Michael Moore | 2009 | 127 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Moore kan endnu, men ikke meget længere.

Nå for den… Michael Moore kan vist ikke lide Bush… Og kapitalisme! Det kommer vel ikke helt bag på os eller?

Som dokumentarfilm falder denne film igennem. Den er subjektiv, fyldt med manipulation og mangler helt at dokumentere den anden side af Moore's teori om, at kapitalismen som koncept med hjælp fra banker og (korrupte) politikere mv. er skyld i USAs (og verdens!) nuværende finansielle situation. Som dokumentar mangler vi mere dybde og bestemt mere nuance, men…

Filmen er som Moores mange andre film ikke ment som en klassisk dokumentar, der kunne vises på DR2 og tilfredsstille alle krav om objektivitet og journalistisk integritet. Men det skal den heller ikke!

Den er ment som et partsindlæg i den kultur- og idékamp, Moore siden gennembruddet med "Roger and Me" i 1989 har arbejdet for at belyse og i høj grad udstille.

Ganske vist er denne film ikke nær så personlig, som "Roger and me", der brillerede gennem sit meget personlige og triste billede af en by i opløsning. Den er heller ikke så aktuel og præcis som den oscarvindende "Bowling for Columbine" og dens fokus er mere unuanceret end Sicko.

"Capitalism – a love story" er til tider for lang, den er lidt rodet og den banker sine budskaber ind gang på gang… på gang! Og den er også ligeså ensidig som hans tidligere film.

Men det gør ikke noget, for som partsindlæg virker den 100%. Den er aggressiv, konkret og både spændende og morsom.

Som partsindlæg giver den noget at tænke over, og man forlader biografen klar til at debattere, enten diskuterer man emnet med ildhu, med foragt, med fortvivlelse, med frustration og/eller begejstring. Men man forlader ikke salen uden en mening, og man er 100% sikker på Moores mening, og det er befriende. Den forsøger ikke at pakke noget ind. Og det klæder den!

Hele verden kender Michael Moore, og det gør hans modstandere også, og derfor frygter de også hans film… Og derfor er det slet ikke muligt for ham at få kommentarer fra nogen af dem, for de ved, at de vil blive skamklippet og bevidst misforstået.. Og det er sjovt!

USA fortjener en stemme som Moores, tillykke med den… Kan vi låne den???

5/6 stjerner til Capitalism: A Love Story