(500) Days of Summer

(500) Days of Summer | Fox Searchlight Pictures | Directed by Marc Webb | 2009 | 95 min | IMDb

Filmanmeldelse af Tim

Original kærlighedskomedie sprudler af opfindsomhed.

En asynkron fortælling om det at man godt kan være den rette, men ikke nødvendigvis for den man er sammen med.

Som filmens titel antyder, udspiller den sig i en periode på 500 dage, hvor vi følger forholdet/venskabet mellem de to hovedpersoner Tom og Summer. Der skiftes frem og tilbage i rækkefølgen af dagene. Dette giver en rigtig god humoristisk effekt, da vi derved ofte får en god forklaring på årsagen til Toms sindstilstand.

Både Joseph Gordon-Levitt, teenagestjernen fra 1996 tv-serien ”3rd Rock from the Sun”, og Zooey Deschanel, er virkelig godt castede til hovedrollerne som henholdsvis den følsomme og tænksomme Tom Hansen og den uimodståelige Summer Finn.

En af filmens stærke sider er at den ikke på nogen måde forfalder til at være endnu en typisk amerikansk kærlighedshistorie, men derimod en atypisk historie om kærlighedens væsen.

Historien udfolder sig let og virtuost, og filmen har en humoristisk distance til de endeløse klichéer fra de hundredvis af amerikanske kærlighedsfilm der, stort set alle, bliver produceret over nogenlunde samme læst.

Til gengæld benytter den sig glimrende af sjove idéer. Et eksempel er der, hvor Tom Hansen selv spiller hovedrollen i sort/hvide filmklip, der skal forestille noget fra gamle europæiske filmklassikere, som i dette tilfælde skal symbolisere hans nedtrykte sindstilstand, da forholdet mellem ham og Summer er ved at falde fra hinanden.

Der er virkelig mange mindeværdige scener. En af dem der bør fremhæves er den hvor Tom er virkelig høj af berusende kærlighed til Summer. Den udvikler sig til et meget kitschet musicallignende optrin, hvor der selvfølgelig indgår nogle animerede disneylignende blåmejser.

Som det fremgår, kunne jeg rigtig godt lide filmen, og har ikke derfor ikke nogen problemer med at give tæt ved topkarakter til de 500 forfriskende og berusende sommerdage.

5/6 stjerner til (500) Days of Summer