District 9

District 9 | TriStar Pictures | Directed by Neill Blomkamp | 2009 | 112 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Original og tankevækkende science fiction-film.

District 9 filmanmeldelse

‘District 9’ er beviset på, at der stadigvæk findes filmskabere, som er i stand til at skabe en historie, der er både original, tankevækkende og god. Filmen falder ind under kategorien mockumentary, hvor man ved hjælp af alle dokumentarfilmens fortællemæssige konventioner har skabt en historie, der synes ægte, men er ren fiktion.

Denne fremgangsmåde er som sådan ikke ny, men jeg har sjældent set den så spændende effektueret som her. Instruktør Neill Blomkamp blander nyhedsudsendelser, interviews og klassisk spillefilm sammen og får skabt en verden, der emmer af realisme. Du tror på, at det du ser, vil kunne ske i virkeligheden.

Filmen finder sted i Johannesburg i Sydafrika, og det er forfriskende, da besøgende fra det ydre rum normalt foretrækker USA og en sjælden gang Paris, når amerikanerne har skullet forstå, at invasionen er verdensomspændende.

Denne lokation er genialt valgt pga. sin fortid med apartheid. Problemet i filmen er nemlig, at nogle mindre intelligente væsener fra det ydre rum, som muligvis er blevet efterladt af nogle højerestående væsener fra selv samme ydre rum, har svært ved at integrere sig. De har ikke nogen spændende teknologi, de kan lære fra sig, og den de har, er genetisk kodet til kun at kunne bruges af dem selv. De står derfor hurtigt for skud fra sorte såvel som hvide i den i forvejen så prøvede by, da de ikke er i stand til at bidrage med noget til samfundet eller for den sags skyld rejse hjem igen. Den Sydafrikanske regering bygger derfor en flygtningelejr til dem, og da filmen for alvor går i gang har væsenerne boet der i 20 år.


‘District 9’ indeholder mange af de elementer, der gør, at jeg elsker at gå i biografen. Den er uforudsigelig, spændende, rørende, morsom og flere steder slet og ret genial.

Effekterne er f.eks. nogle af de flotteste, jeg har set på film. Det gik først op for mig efter filmen, at rumvæsenerne er ren computergrafik, og ikke som jeg troede; mænd i gummidragter. Imponerende.

‘District 9’ er fyldt med temaer, symbolik og allegorier uden at den på nogen måde virker belærende eller taler ned til publikum. Det er intelligent science fiction, når det er allerbedst.

For en gang skyld ser jeg frem til en efterfølger. Historien blev slet ikke fortalt færdig. Og det er ikke ment som en kritik. Årets bedste film!

Fremragende.

6/6 stjerner til District 9